Дневникът на един гений, Автобиография, Салвадор Дали

Обявата е публикувана/обновена на 17 Февруари в 21:28 ч.,
Цена:
8 лв. 8BGN
Състояние: Използвано Доставка: За сметка на купувача гр. София, Център
Свободно време Музика, Филми и Книги Книги
Дневникът на един гений - Салвадор Дали


:
Мемоари, биографии, писма
Издателство:
Петриков
Година:
1995
Cтраници:
284
Забележка:
Здраво книжно тяло, без забележки в текста.
Налични бройки:
1
Език:
Български
Град на издаване:
София
Корици:
меки
Размери:
 140/205/0 мм
Ключови думи:
 разкази за художници, книги за художници,

Дали
От Френската революция насам се развива една порочна кретенизираща тенденция, чийто стремеж е да убеди всеки, че гениите (като се изключи тяхното творчество) са човешки същества, които по всичко са малко или много еднакви с останалите простосмъртни. Не е вярно. И щом не е вярно за мен, гения с най-богатата душевност в наши дни, един истински съвременен гений, то е още по-невярно за гениите, въплътили върховете на Ренесанса, като например Рафаел - един почти божествен гений.

Настоящата книга ще докаже, че ежедневието на гения, неговият сън, храносмилането му, възторзите, ноктите, настинките, кръвта му, животът и смъртта му съществено се различават от гези на останалата част от човечеството. Така че тази единствена по рода си книга представлява първият дневник, написан от гений. Нещо много повече - от единствения гений, имал необикновения шанс да е женен за гения на Гала, единствената митологична жена на нашето време.

Разбира се, не всичко ще бъде казано още днес. Ще има и бели страници в този дневник, който обхваща периода от 1952 до 1963 година на моя свръхсекретен живот. По моя молба и със съгласието на издателя ми някои години и дни трябва да останат засега непубликувани. Демократичните режими са неспособни да цадат гласност на поразителните разкрития, които за мен са нещо обичайно. Ако обстоятелствата позволяват, те ще се появят по-късно, в следващите осем тома от първата поредица на „Дневникът на един гений" или пък във втората поредица, когато Европа ще е възстановила традиционните си монархии. Междувременно искам моят читател да остане под напрежение и да научи за атома на Дали всичко, с което може вече да се запознае.

Това са единствените и необикновени, но съвсем истинни причини, които превръщат всичко по-нататък, от началото до края (и то без да съм виновен за това) - неизменно и неизбежно гениално, поради самия факт, че става въпрос за истинния Дневник на вашия верен и покорен слуга.


(Покажи цялото описание)