Хляб и Свобода

гр. София, Подуяне Публикувана/обновена на 07 декември в 17:53 ч.
Състояние
Ново
Доставка
Лично предаване; За сметка на купувача

Хляб и Свобода

Пьотър Кропоткин

Издател:Федерация на анархистите в България

Година: 2005

Страници: 316

Произведението „Хляб и свобода“ е основополагаща класика на анархизма. В него Пьотър Кропоткин пространно и задълбочено изследва социалната революция и нейната материална обезпеченост.

Пьотр Кропоткин е роден на 27 ноември (9 декември) 1842 г. в Москва. Произхожда от княжески род. Баща му, княз Алексей Петрович Кропоткин, е крупен земевладелец, притежаващ близо 1200 работници (крепостни селяни) в три различни губернии. Майка му, Екатерина Николаевна Сулима, е дъщеря на генерал от руската армия.

Пьотър учи у дома, след което в гимназия в Москва, и е сред първите випускници на Пажеския корпус (1862). Отказва се от придворна кариера и по собствена воля е изпратен на военна служба в Сибир. Там се запознава с революционната теория на Александър Херцен и с друга социалистическа литература. На 8 февруари 1921 умира Пьотр Кропоткин. На погребението, в обстановка на болшевишка реакция и преследване на анархисти, се събират десетки хиляди скърбящи. По черните знамена белеят гневни обвинения срещу новата тирания. Само след месец ще избухне Кронщадтското въстание, а през лятото народната армия на Нестор Махно ще бъде ударена в гръб от червените.

„Дядото на революцията“, както го наричали обикновените хора, е от старинно аристократично потекло, роден е на 27 ноември (9 декември нов стил) 1842 г. Пред военна или административна кариера, той предпочита научната работа и революционната дейност, за която плаща с арест, затвор и 40 години изгнание.

Бърнард Шоу нарича Кропоткин „един от светците на столетието“, Оскар Уайлд описва живота му като „съвършен“. Но Кропоткин е допускал грешки. Например, той се заблуждава, че поражението на Германия в Първата световна война би нанесло удар по милитаризма и бюрократичната държава.
Затворничеството си Кропоткин използва, за да премисли
основите на анархизма, така че да го свърже с реалния живот, с техническия и социален прогрес, с естествените науки, с което да докаже неизбежността на безвластието като началото на историята на свободната човешка личност в свободно общество. Кропоткин анализира хроничните недъзи на капитализма и вижда много по-далеч от марксистите по този въпрос. Той набелязва задачите на социалната революция, предлага начини за преодоляване на грешките, допускани преди. Като емигрант той развива и прецизира всичко, над което е размишлявал зад решетките.Революцията, според Кропоткин, не бива да прави съдбоносната грешка да се осланя на нови вождове, за хората е естествено да се самоорганизират, така че без посредници и началници да изграждат живота си, но само властта е тази, която активно пречи на тези процеси. Свободно сдружените хора разпределят помежду си материалните блага според принципите на равенството,като вземат под внимание конкретните потребности на всеки, така че да не се погазва справедливостта.
Хляб и Свобода, снимка 2
Преглеждания: 66
Обяви на потребителя СОФИЯ Виж всички 127 обяви
Още обяви в Bazar.BG
Цена
Цена: 20 лв
СОФИЯ
В Bazar.BG от 27 юли 2010
127 обяви на потребителя