Вакуум машина за кафе и чай – наричана още и сифон машина за
кафе. Този метод за варене на кафе не е за някой, който търси бързо да изпие чаша
кафе. Вакуум кафе машините са за истинските кафе маниаци, като включва всички
сетива в правенето на кафе: аромата на кафе, гледане как се извършва процеса. Цена
149 лв.
Изпращам от наш офис с Еконт, чрез електронният им сайт. И с
опцията преглед - виж преди да платиш наложения платеж и приемеш пратката.
Този метод за правене на кафе датира от средата на 18 век.
Тогава хората установили, че когато кафето се вари, всъщност се убива ароматът
му, а вкусът му става твърде горчив. За да избегнат това, някъде около 1710
година във Франция, започват да правят кафето си по метода на инфузията или
най-простичко казано, кафето се слага в памучна торбичка, залива се с гореща
вода и се изчаква докато се постигне желаният аромат и сила. През 18 век кафе
културата и технологията продължават да се развиват. Разработват се все
по-сложни методи за приготвяне на кафе, а твърдението, че то не трябва да се
вари набира пълна сила. И така стигаме до 1830г., от когато е известен
най-ранният патент за кана на Лоеф от Берлин.
Десет години по-късно, обаче, една французойка – Мари Фани Масо,
по-известна като Васо от Лион, патентова първата вакуумна кана през 1840г. и
постига голям успех, заради дизайна с двата стъклени балона. От този ден нататък,
с такъв уред, приготвянето на кафето нямало как да си остане в кухнята. Всички
трябвало да се насладят на това зрелище.
Имаме две сфери, една върху друга, свързани с тръбичка.
Кафето се поставя в горната сфера, а водата – в долната. Нагряванято и охлаждането
на водата променя налягането на парите в долната сфера. С увеличаването на
температурата на водата, тя губи от своята плътност, но парите започват да
заемат по-голям обем и това повишава налягането. Когато водата достигне и
надхвърли точката на кипене, налягането на парите първо се изравнява, а след
това надхвърля атмосферното налягане. Налягането изтласква водата през
тръбичката в горния съд. Когато мине малко време, кафето се свари и спрем да
нагряваме долния съд, налягането на водата спада и силата на гравитацията
издърпва вече готовото кафе в долния съд. Съвсем просто. Voilà! Имаме готово
кафе!
Пълният пакет включва: горелка, мерителна чашка и шпатула за смесване
на кафе Долен съд-кана от термоустойчиво стъкло е достатъчна за пет чаши кафе
(около 600 мл)
Ако искате да впечатлите гостите си, клиентите в заведението
Ви или сте планирали романтична вечеря за любимия човек – вакуум потът със
сигурност е добра идея!
Инфо:
https://www.youtube.com/watch?v=XCMeK2aCItw
https://www.youtube.com/watch?v=b3pVahLZgAM&nohtml5=False
https://vimeo.com/8977253