Пчелен клей (прополис) за клеева тинктура 80кг
Налични 80кг.
Физични свойства на прополиса
Прополисът е смолисто вещество с блестящ тъмножълт до кафявозелен цвят. Прясно изваденият от кошера прополис представлява мека, лепкава маса.
Ароматът, физическите и химическите свойства зависят главно от вида на растенията в радиуса на летежа на пчелите.
Прополисът има приятен аромат на растителни пъпки, мед и восък, възгорчив и лют вкус и потъмнява при по-продължително съхранение.
При горене отделя приятна миризма на смола. При затопляне бързо омеква и става удобен за обработка. При стайна температура се втвърдява, а при по-ниска става крехък.
Има относително тегло между 1,112 и 1,136, няма определена точка на топене, но обикновено се топи между 80-105°С.
Разтваря се слабо в студена вода, а в гореща от 7 до 11%. В етилов алкохол се разтваря 50-75%.
Основната му баластна съставка представляват различни растителни смоли, гуми и восъци.
В него има много флавоноиди, както в чая и виното, антиоксидантни вещества, органични киселини и техни естери, феноли, алдехиди, витамини, минерали, растителни есенции.
Химичен състав на прополиса
Прополисът има сложен химичен състав, който все още е дискусионен.
Съдържа растителни смоли, восък, етерни масла, цветен прашец, дъбилни вещества, механични примеси, глюкозиди, флавоноиди, органични киселини, алдехиди, естери, алкохоли, терпени, аминокиселини, въглеводороди, свободни мастни киселини, алкохоли, витамини A, B1, B2, B6, C, E, множество микроелементи.
Прополисът съдържа още:
Около 55% растителни смоли, в които влизат флавоноиди, фенолни киселини и етери;
Восъци и мастни киселини: 25-35% от растителен и пчелен произход;
Eтерични масла - 10%;
Цветен прашец - 5 %, в това число протеини (вероятно от полена) и свободни аминокиселини – 16;
Агринин + пролин до 45,8%;
Дъбилни вещества, 14 микроелементи – най-вече желязо и цинк;
витамини – само В3;
механични примеси и други – общо 5%.
Преглеждания: 2 700
☆
☆
☆
☆
☆
Оценка 0 от 0 глас.