Бензоената
киселина е
ароматна карбоксилна
киселина.
Солите ѝ се наричат бензоати. При
нагряване сублимира. Слабо се разтваря
във вода. Разтваря се в етанол, етер и
други органични разтворители. Парите
ѝ имат остра миризма и дразнят дихателните
пътища. Бензоената киселина е по-силна
от алкановите киселини с изключение
на мравчената.
Причината за това е влиянието на
бензеновото ядро, което допълнително
стабилизира карбоксилния йон и води до
по-лесно отцепване на водороден катион.
Участва в заместителни реакции -
халогениране, нитриране и
сулфониране.
Карбоксилната
група оказва
влияние върху ароматното ядро. Под нейно
влияние заместителните реакции протичат
на m-място и то по-трудно в сравнение
с бензен.
При декарбоксилиране се получава бензен.
Има антисептично действие и се използва
в хранително-вкусовата промишленост
като консервант, най-вече в алкохолните
напитки. Най-широко приложение има
нейната сол – натриев бензоат. Използва
се и за синтез на фунгициди, лекарства,
багрила и др. Смята се за една от
най-вредните добавки сред разрешените
консерванти.
Фирма
КРАСХИМ ЕАД е вносител на бензоена
киселина и разполага с количество на
склад.
Произход :Полша
опаковки :
торби по 25кг.
Формула :C6H5COOH