Продавам домашен Кефир , произведен от тибетска бяла млечна кефирена гъба и мляко
Продавам домашен Кефир, произведен от тибетска бяла млечна кефирена гъба и мляко.
Цената е за количество от един литър домашен Кефир.
Само лично предаване !
https://nutrima.bg/kakvo-e-kefir-i-kakvi-sa-negovite-zdravoslovni-polzi/
https://gotvach.bg/n7-28354-%D0%9A%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%80
https://harmonica.bg/golyam-kef-ir/
https://www.hera.bg/s.php?n=5177
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-da-piem-kefir-video-2038210
Кефирът е вид ферментирала млечна напитка, която се получава след заквасване на прясно мляко с помощта на кефирни зърна. Прясното мляко най-често бива краве, овче или козе.
Живата закваска обогатява кефира с впечатляващи като разнообразие и количество пробиотици, които “колонизират” храносмилателната система и помагат за доброто й функциониране.
Кефирните зърна, наричани още кефирна гъба или тибетска гъба, представляват комбинация от полезни бактерии (пробиотици) и квасни гъбички (дрожди), които са свързани в матрица от белтъци, липиди и захариди. На външен вид, тибетската гъба наподобява карфиол.
Редовната консумация на кефир е свързана с редица здравословни ползи, като подобрена храносмилателна система, подсилена имунна система, подобрена мозъчна функция, както и с понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и
диабет тип 2
Какви са здравословните качества на кефира?
Кефира е богат на редица полезни хранителни вещества, като завършени белтъчини,
витамини
, минерали и пробиотици.
Какво са пробиотиците и какви са техните ползи?
Какъв е пробиотичният профил на кефира?
Кефирната напитка съдържа изключително богата и разнообразна пробиотична микрофлора. За разлика от киселото мляко, което обикновено съдържа 2 вида пробиотици (L. bulgaricus и S. thermophilus), в пробиотичния профил на кефира влизат над 20 вида полезни бактерии.
Някои от основните пробиотици, съдържащи се в кефира, биват:
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus bulgaricus
- Lactobacillus kefiranofaciens
- Bifidobacterium bifidum
- Streptococcus thermophilus
- Lactobacillus helveticus
- Lactobacillus plantarum
- Lactococcus lactis
- Lactobacillus casei
- Leuconostoc cremoris
- Streptococcus cremoris
- Streptococcus lactis
Какви са здравословните ползи от приема на кефир?
Кефирът представлява една изключително полезна и лесно смилаема напитка, която изразява редица здравословни ползи. Редовната консумация на кефир води до подобрена имунна и храносмилателна система, подобрена мозъчна функция и кръвно налягане, както и до понижен риск от развитие на редица хронични заболявания, като инфаркт, инсулт, рак, диабет тип 2 и затлъстяване.
- Подобрява действието на храносмилателната система
- Подсилва имунната система
- Подобрява функцията на мозъка
- Регулира нивата на кръвно налягане
- Поддържа кожата здрава и еластична
- Забавя процесите на стареене
- Балансира чревната флора
- Подобрява качеството на съня
- Подобрява бъбречната функция
- Бори депресията
- Подпомага отслабването
- Смекчава симптомите на алергия
- Подобрява потентността
- Подпомага лечението на цироза
- Помага при дефицит на концентрацията
- Изразява мощни антиоксидантни свойства
- Подобрява бъбречната функция
Подпомага лечението на
анемия
- Понижава риска от развитие на остеопороза
- Понижава риска от развитие на атеросклероза
- Понижава риска от развитие на невроза
- Понижава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания
- Понижава риска от развитие на рак
- Понижава риска от развитие на диабет тип 2
- Понижава риска от развитие на затлъстяване
Как затлъстяването може да повлияе на моето здраве?
Как да си направим кефир в домашни условия?
Процеса на получаване на кефир в домашни условия наподобява този на домашно приготвеното кисело мляко. За целта са ви необходими предварително измити под чешмяна вода кефирни зърна, които се поставят в студено прясно мляко, в съотношение 1 : 10. Ферментацията продължава около 12 – 24 часа при оптимална температура от 22 градуса по Целзий и далеч от пряка слънчева светлина.
След ферментацията, кефирната гъба се прецежда, а получената кефирна напитка се оставя в хладилника за 24 часа, за да узрее напълно и стане годна за консумация. Гъстият горен слой индикира добра ферментация. За най-добри резултати, използвайте дървени или пластмасови лъжици и цедки. Най-добре, полученият кефир може да се определи като леко газиран, леко кисел, гъст айрян.
Прецедената кефирна гъба се използва за направата на нов кефир или се приготвя за съхранение. На всеки 20 дни, кефирните зърна удвояват масата и обема си.
Как да консумираме кефира?
Кефирът може да бъде консумиран самостоятелно или използван за направата на различни смутита, шейкове и плодови напитки. Към него могат да се добавят плодове, ядки, мед, кленов сироп, прясно или кисело мляко.
За най-добри резултати, консумирайте в продължение на 20 дни, след което е препоръчително да починете 10 дни.
Имайте предвид, че през първите 1 – 2 седмици, приема на кефир може да доведе до повишено газообразуване, а в някои случаи и до диария. Тези симптоми са временни и се дължат на свойството на кефира да повишава активността на храносмилателната система. За най-добри резултати, в началото приемайте кефира вечер.
Какво е диария и как да се храним при нейното наличие?
Какви видове мляко може да използваме за направата на кефир?
Кефир може да бъде получен от всички видове мляко от бозайници, както и от различни видове ядкови и зърнени млечни алтернативи. Имайте предвид обаче, че факторите, необходими за нормалното развитие и растеж на кефирната гъба, са налични само тогава, когато се използва мляко от бозайници.
- Краве мляко
- Овче мляко
- Козе мляко
- Биволско мляко
- Кобилешко мляко
- Камилско мляко
- Соево мляко
- Бадемово мляко
- Кокосово мляко
- Оризово мляко
Как да съхраняваме кефирната гъба?
Най-добре, кефирните зърна се съхраняват в изсушено състояние или потопени в прясно мляко, при температура от около 4 градуса по Целзий. Препоръчително е прясното мляко да се подменя на всеки 10 дни.
Изсушената кефирна гъба се поставя в найлоново пликче, поръсва се със сухо мляко и се прибира във фризера. По този начин, тя може да бъде съхранявана в продължение на 1 година.
Кефир – заключение
Кефир е вид ферментирала млечна напитка, чиято редовна консумация води до редица здравословни ползи, като подобрена имунна и храносмилателна система, подобрена мозъчна, бъбречна и чернодробна функция, както и до понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2 и затлъстяване.
Тази полезна напитка, произхождаща от Източна Европа и Средна Азия, може да бъде приготвена в домашни условия, изключително лесно. За целта са Ви необходими прясно мляко и кефирна гъба, а получената консистенция наподобява леко газиран, леко кисел, гъст айрян.
За най-добри резултати, консумирайте кефира в продължение на 20 дни, след което си вземете 10 дни почивка. Ако в началото вкуса Ви се стори прекалено кисел или натрапчив, можете да подсладите напитката с любимия си плод, мед или кленов сироп.
Кефирените зърна са малки бели,меки,и нежни топчета,приличащи на карфиол.Не са претенциозни и са лесни за отглеждане в домашни условия.
Вземате дори съвсем малко количество кефирени зърна,измийте ги,но не е необходимо.Това което трябва да спазите е да не използвате метални съдове и прибори, защото вредят на гъбата.Използвайте само стъклени буркани,пластмасови цедки и дървени бъркалки.
Кефирът ферментира за 24 часа на стайна температура.Трябва ви съвсем малко количество тибетска гъба, което да прибавите към хладкото прясно мляко( без значение краве,овче или козе).Кефирените зърна могат да ферментират и в мляко,което не е от бозайници-соево,оризово,кокосово.Колонията от тибетски гъби расте,а от вас се иска само да го сменяте.
Вече готовото мляко представлява нещо като айран, което може да го консумирате веднага или да го оставите в хладилник.Колкото повече седи, толкова по-кисело и ферментирало става.
ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА:
-активира имунната с-ма и повишава общия тонус на организма.
-Нормализира обмяната на веществата
-Успешно повлияване на съдовите заболявания на сърдечната с -ма.
-Нормализира състава на чревната микрофлора.
-Потушаване и пълно излекуване на алергични заболявания,включително и при деца.
-Изхвърляне на отпадните в-ва,сол и др.вредни в-ва отложени в тялото.
-Спазмолитичен ефект върху нервния корем.
-Положителен ефект върху топенето на тумори(фиброми,миоми на матката,полипи,увеличена простата и т.н.).
-Увеличаване на либидото.
-Принос за подмладяване на организма.
-Туширане на странични ефекти от прием на лекарства,антибиотици и изхвърляне на отработените газове.
-Спиране на растежа на раковите клетки.
-Нормализиране стойностите на гликозата в кръвта.
-Подобряване на паметта и вниманието.
-Нормализиране на чрев.флора и лекуване на стомашно-чревни заболявания като колит и язва.
-Изцеление на белодробни заболявания, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур и бъбреците.
-Подобряване на състоянието на кожата и специфични кожни проблеми.
-Подобряване на състоянието на скалпа и косата,при проблеми като косопад и алопеция.
-Редукция на телесната маса чрез изгаряне на мазнини.
Заболявания,който лекува са туберкулоза,гастрит,колит,язва,рак,диабет,бъбречни и жлъчни проблеми,алергии,атеросклероза,хипертония и специфични кожни проблеми,като акне,екзема...
Назад в спи
Пазената с години в тайна тибетска гъба е универсално лекарство. Представляваща сбор от малки зрънца, тибетската гъба наподобяват структурата на карфиола. А напитката кефир, получена от тибетска гъба, е с несравними лечебни и вкусови качества.
Какво е тибетска гъба?
Тибетската гъба всъщност по нищо не прилича на познатите на всички гъби. Зрънцата, от които е съставена са полезни за здравето бактерии и дрожди. Кефирните зърна могат да са с големина на орех или оризово зрънце, а по време на ферментация нарастват значително. Това е и начинът, по който те се размножават и образуват своеобразни колонии, които на пръв поглед, с белия си или кремав цвят, приличат на извара.
Как да си направите кефир?
Кефир е здравословна ферментирала млечна напитка. Тибетската гъба се потапя във воден разтвор или мляко (без значение дали е краве, овче или дори конско) и за около 24 часа получената смес е вече ферментирала. Около една до три лъжица кефирни зърна, в зависимост от това колко газиран обичате да е кефира, са достатъчни за произвеждането на литър от здравословната напитка. Процесът наподобява заквасването на прясно мляко. На същия принцип се приготвя и кефир, като е важно напитката да се ферментира на стайна температура без пряка слънчева светлина, a може от време на време бурканът да се разклаща. Важно условие е млякото или водния разтвор да бъде около ¾ от обема на съда, в който ще правите кефир, тъй като след ферментацията кефирните зърна набъбват, размножават се и количеството на напитката видимо се увеличава. Също така в никакъв случай водата или млякото не трябва да са горещи, тъй като високата температура убива тибетската гъба. А по време на целия процес съдът трябва да е плътно затворен. Получава се леко кисела, газирана и слабо алкохолна смес. След като я прецедите, е важно да я оставите да доузрее в хладилника за около 1-2 дена. Гъстият слой, който се образува най-отгоре в съда е признах за добра ферментация.
Има и фабрично произведен кефир, който обаче наподобява по вкусови качества по-скоро айрана (липсва алкохолното съдържание и газираният ефект).
Видове тибетска гъба
Тибетската гъба може да ферментира във вода или в мляко и съответно може да говорим за два вида гъба – млечна и водна. Водните кефирни зърна приличат на прозрачни кристали, а млечните са бели. Разтворът, необходим за ферментирането на водна тибетска гъба, съдържа вода, захар, лимонов сок и изсушен плод. За разлика от млечната тибетска гъба обаче, на водната са й необходими 2-3 дни, за добра ферментация.
Съхранение на тибетската гъба
Може да съхранявате тибетската гъба изсушена или в млечен разтвор при температура 4° C, като на всеки 7 до 10 дена млякото трябва да се подменя. А за да изсушите кефирните зърна, първо трябва да ги измиете със студена преварена вода и да ги подсушите. Поставяте ги в марля или салфетка за няколко дни на стайна температура. След като изсъхнат придобиват жълтеникав цвят и вече е време да ги прехвърлите в найлоново пликче. Поръсвате ги обилно със сухо мляко, слагате ги в хладилника или просто на хладно място и така може да ги съхранявате до максимум 18 месеца. Ако искате отново да ги използвате, просто ги измивате отново със студена и преварена вода и ги поставете в мляко на стайна температура. Но за да получите добре ферментирал кефир с познатите за него вкусови и лечебни качества, трябва да направите няколко цикъла на ферментация, като на всеки 24 часа подменяте млякото. И не се препоръчва да пиете нито вие, нито домашните ви любимци получените няколко смеси.
Важни съвети
Когато приготвяте кефир използвайте само дървени или пластмасови съдове, но не и метални. Прецеждането на кефира също трябва да става с пластмасова цедка, а не метална. Измивайте гъбата с преварена и студена вода след всяка ферментация, защото в противен случай вкусът на кефира ще бъде неприятен, тибетската гъба постепенно ще спре да се размножава, ще покафенее и ще загине. Добре е след 20-дневна активна употреба на тибетската гъба да я оставите да почине за няколко дена само в съд с вода и леко отворен капак.
Лечебни свойства и болести, които лекува тибетската гъба
След първоначалното неразположение, което предизвиква терапията с тибетска гъба, тонусът ви се повишава значително, както и половата активност (особени при мъжете). Тибетската гъба подобрява обмяната на веществата в организма, паметта и вниманието, използва се успешна за отслабване и намалява телесното тегло, забавя процеса на стареене на клетките. Лечението с тибетска гъба е удачно за хора, страдащи от рак, диабет, алергии, стомашно-чревни, белодробни, чернодробни, бъбречни заболявания, възпаления (вкл. Кандидоза ). Тибетската гъба подсилва имунната система, нормализира кръвното налягане и снабдява организма с ударна доза витамини. Тибетската гъба има успокояващ ефект и успешно лекува безсъние, депресия и заболявания на нервна почва.Подквасеното мляко с тибетска гъба служи и като перфектно козметично средство. Може да мажете с кефир кожата на ръцете и лицето, като това ще я освежи, ще изглади бръчките и ще забави стареенето. Кефирът е ефикасен лек и при натъртвания и при често мазане с него болките изчезват.
Евентуални неприятни странични ефекти от лечението с тибетска гъба
След започването на терапия с тибетска гъба стомахът се активизира, което доста вероятно може да доведе до газове и разстройство. Лекото напрежение в бъбреците и черния дроб също не е изключено, но то бързо отшумява.
Консумация
При лечение с тибетска гъба е най-добре да пиете кефир рано сутрин преди ядене или вечер 30 мин. преди лягане.Желателно е да забравите за алкохола по време на терапията ви с тибетска гъба.