Розмарин-стрък,лист → Обява 32511848

Розмарин-стрък,лист
гр. Ловеч, Широк център Наблюдавай

Публикувана/обновена на 14 октомври в 08:44 ч.

Доставка
Купувача
Розмарин-/лист/ сушен-0,100кг-1,50 лвРозмарин /стрък/ сушен- 1кг-12лвЗа да си направите свое собствено олио с екстракт от розмарин, сложете един-два стръка от напълно изсушени розмаринови листа в стъклен буркан, напълнете до горе със зехтин, сложете капачката и разклатете леко. Съхранявайте на топло, тъмно място за две седмици, прецедете и след това просто излейте отново във стъкления буркан. Използвайте ¼ чаша за ароматна баня или смесете с балсамов оцет, за да залеете салатата с един вкусен дресинг.Ползи за здравето от розмаринаОт векове, една от най-честите употреби на розмарина в медицината е за подобряване на паметта, не само за овкусяване на храната. Тази подправка, и по-специално цветните върхове, съдържа антибактериална и антиоксидантна розмаринова киселина, както и есенциални масла като цинеол, камфен, борнеол, борнил ацетат, и α-пинен, за които се знае, че имат противовъзпалителни, антигъбични и антисептични свойства.Повечето рецепти изискват няколко чаени лъжички розмарин, а не 100 гр. Същото количество осигурява 16% от дневнита нужда от витамин А за неутрализиране на свободните радикали – антиоксидантни свойства, предпазване на зрението, здрава кожа и мукозни мембрани, и повишена защита от рак на устата и белите дробове. Предимно известен с борбата с инфекциите, съдържащият се витамин С синтезира колаген – протеин, необходим за оптимални кръвоносни съдове, органи, кожа и кости.Манган, друг от най-важните минерали в розмарина, играе значителна роля като антиоксидант в тялото – специално подпомогната от неговия кофактор супероксид дисмутаза – свързана с намаляване на риска за развитие на рак, по-специално рак на гърдата.Розмаринът също съдържа желязо (съставна част на хемоглобина в червените кръвни клетки, определящ количеството кислород, което кръвта ще пренесе) и калий (компонент в клетките и телесните течности, който помага за контрола на сърдечната честота и кръвното налягане). Има също така и фибри, мед, калций и магнезий и изобилие от витамини от група В, като пантотенова киселина, пиридоксин, рибофлавин, фолати, полезни за синтеза на ДНК и за жените непосредствено преди зачеването, които спомагат за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при новородени.Изсушената версия на розмарин е по-концентрирана и предлага малко повече от всичко: 93 калории, 12 грама фибри и 45% от дневната стойност на желязо, 35% от калция, 29% от витамин С и 18% от витамин A необходимо всеки ден.1. Съдържа голямо количество антиоксидантиОтварата от растението е пълна с антимикробни и противовъзпалителни съединения. Чаят е богат на антиоксиданти, които помагат да защитите тялото си от възпаление и някои хронични заболявания. Това действие имат и полифенолните съединения като розмаринова и карнозна киселина.Съединенията в чая от розмарин имат антимикробни свойства, които се борят с инфекциите през този сезон.2. Понижава кръвната захарАко не се лекува, инсулиновата резистентност може да доведе до ежедневно повишаване на кръвната захар и диабет, а също така увреждане на сърцето, бъбреците и нервната система.Проучвания показват, че съединенията в чая могат да понижат кръвната захар, което го прави предпочитан от диабетици.3. Подобрява паметта и настроениетоСтресът, който имат голяма част от нас в ежедневието си, влияе негативно на тялото. Проучване от 2019 г., цитирано от Healthline, показа, че пиенето на чай и вдишването на аромата на розмарин, могат да повлияят благоприятно на настроението и концентрацията на мозъка. Ежедневната консумация на топлата напитка понижава тревожността и подобрява качеството на съня.Чаят от розмарин повишава настроението, защото съединенията в него поддържат баланса на чревните бактерии и намаляват възпалението в хипокампуса (част от мозъка, отговарящ за емоциите, концентрацията и спомените).4. Грижи се за здравето на очитеОпределени съединения в чая са полезни и за очите. Едно проучване показва, че приемането на чай от розмарин заедно с други антиоксидантни храни и напитки, може да намали риска от поява на макулна дегенерация. От друга страна розмариновата киселина забавя появата на катаракта, която води до слепота.
Преглеждания: 1 502
Моля, следете за наличието/липсата на документ удостоверяващ вписването в регистрите съобразно Закона за храните към всяка обява!
Още обяви в Bazar.BG
Цена
Цена:
1,20 лв
2 рейтинг
Цветелина
В Bazar.BG от 12 ноември 2012г.
Последно активен вчера в 07:58 ч.
114 обяви на потребителя
Съобщи за нередност!