Черен чай, турски чай.
Турският чай не може да се опише – той трябва да се опита. Той е не само много вкусен, но и изключително полезен. В родната му страна се сервира по всяко време – след закуска, обяд и вечеря.
2004 година Турция постави рекорд, като произведе почти 206 хиляди тона чай, което представлява 6.4% от световния пазар. През същата година страната е и първа по консумиране на чай на глава на населението – 2.5 кг на човек. Да видим на какво се дължи така неописуемият интерес към него.
Традиционният турски чай представлява силно подсладен черен чай. Той се отглежда по Източното Черноморие, където климатът е мек, а почвата – плодородна. Листенцата му се берат, сушат и предлагат за приготвянето на чай.
Черният чай е уникален. Той се окислява по-дълго, отколкото другите сортове чай и притежава ясно осезаем аромат. Освен това в него се съдържа голямо количество кофеин, което го прави подходящ заместител на кафето.
Преглеждания: 2 798
☆
☆
☆
☆
☆
Оценка 4.6 от 132 гласа.