1 кг Нигела /черен кимион, полска челебитка/ - подправка за тестени изделия, зеленчукови ястия, картофи, ориз, салати
- Използва се в пекарството за посипване на хляб, соленки и други тестени произведения.
- Прибавя се към салати.
- Прибавя се към кисело зеле, кисели краставички, маринати.
- Стритите семена се поставят и в напитки, на които придават приятен аромат.
Нигела
е скромно, но много могъщо черно семенце, което убива изключително
устойчиви бактерии като метицилин резистентния стафилокок аурелиус
(MRSA), възстановява тялото след отравяне с химическо оръжие и стимулира
регенерацията на умиращите бета клетки в поразен от диабет панкреас. Но
почти неизвестно…
Според GreenMedInfo.com е научно потвърдено, че семената на черния кимион действат като:
• Аналгетик (обезболяващо)
• Антибактериално
• Противовъзпалително
• Против язва
• Антихолинергично
• Антигъбично
• Антихипертензивно
• Антиоксидантно
• Спазмолитично
• Антивирусно
• Бронходилататор
• Глюконеогенеза инхибитор (антидиабетно)
• Хепатопротективно (защитна на черен дроб)
• Инсулин сенсибилизиращо
• Индуктор на интерферон
• Ренопротективно (бъбречна защита)
• Тумор некротизиращ фактор алфа инхибитор
Тъй
като има пикантен, вкусен аромат, черният кимион може да се поръси
върху храна, а маслото може да се използва за салати и други ястия.
Семената
могат да бъдат смлени и смесени с вода, за да се образува лепкав гел,
подобно на това, когато Чиа семената се добавят към вода. Този гел може
да се пие или да се използва вместо яйце.
Произход: Сирия