В Bazar.BG от 11 март 2019г.
Последно активен вчера в 07:55 ч.
Калиевият сорбат е хранителна добавка (Е202), която е разрешена
в ЕС, както и в повечето държави по света.
На външен вид представлява прахообразно вещество или гранулирано с бял цвят и неутрален вкус.
Друга негова отличителна особеност е голямата му разтворимост.
Като консервант калиевият сорбат се използва на първо място в хранителната индустрия. Той намира приложение при консервацията на плодове и зеленчуци, риба и меса. Добавя се в изделията на
сладкарската промишленост, в яйчени продукти. Тъй като предотвратява развитието на плесени, активно се използва в колбасите и сирената. Можем да го открием в тестото на ръжения хляб, който пази от плесени и мухъл.
Неутралният вкус на калиевия сорбат го превръща в идеалния кандидат за консервант в сладкарството не само за сладки, торти, но и за шоколадови изделия. Липсата на характерен вкус го прави търсена добавка и за плодови сокове и газирани напитки.
Е202 е много застъпен в азиатската кухня в качеството на консервант за киселите и пикантни сосове и подправки, които те използват заради ефективните антимикробни свойства, които проявява във високо киселинна среда. Добра защита е срещу гъбичките и дрождите в тези
суровини.
Широко се използва във винопроизводството. Калиевия сорбат извършва активна биологична стабилизация на виното. В него след процеса на ферментация се създава следният проблем: дрождите, които ферментират захарта на гроздовия сок, могат да изяждат
захарите, добавени за подслаждане на виното. Налага се маята да бъде неутрализирана и затова се слага калиев сорбат.
Можем да отрием калиев сорбат и при консервацията на мариновани зеленчуци, защото не намалява млечнокиселата ферментация, без която консервирането няма да бъде успешно.
Опаковка: 1 кг
Работно време: от понеделник до петък - от 9:00 до 17:00 ч