Оцетна киселина 1 литър
Цена с ДДС - 14,00 лв
Доставката е за сметка на клиента
Оцетната киселина (CH3COOH), позната още като етанова киселина, е
органично химическо съединение, най-известно с това, че на него оцетът
дължи киселия си вкус и острата си миризма. Чистата, безводна оцетна
киселина е безцветна хигроскопична течност и замръзва под 16,7°C до
безцветно твърдо кристално вещество. Оцетната киселина е корозивна и
изпаренията ѝ дразнят очите и носа, въпреки че е слаба киселина, що се
отнася до способността ѝ да се дисоциира във водни разтвори.
Оцетната киселина е една от най-простите карбоксилни киселини
(най-простата след мравчената киселина). Тя е важен химически реактив и
промишлен химикал, който се използва в производството на
полиетилентерефталат (PET), използван главно за производство на
пластмасови бутилки за напитки; на целулозен ацетат, главно за фотофилми
и на поливинилацетат за лепило за дърво, както и в много синтетични
влакна и тъкани. В домакинството разтвор на оцетна киселина се използва
често за отстраняване на варовикови отлагания. В хранителната
промишленост оцетната киселина се използва под код за хранителна добавка
Е260 като регулатор на киселинността.
Глобалните нужди от оцетна киселина са около 6,5 милиона тона годишно,
от които около 1,5 Mt/година се получават от рециклиране, останалите се
произвеждат от нефтохимически суровини или от биологически източници.
Оцетната киселина има широко приложение в домакинството. 6% и 9%-ните ѝ
разтвори са известни под търговското наименование оцет. Освен като
подправка, оцетът се използва и като консервиращо средство при
приготвянето на различни туршии.
Тривиалното наименование „оцетна киселина“ се използва най-често и е
официално предпочитано от IUPAC. То съответства на латинското
наименование acidum aceticum, произлизащо от латинската дума за „оцет“ -
acetum. Синонимът „етанова киселина“ е систематично наименование, което
понякога се използва при въведение в химическата номенклатура.
Тривиалното наименование на безводната оцетна киселина е „ледена оцетна
киселина“. Както и немското наименование Eisessig (букв. „леден оцет“),
името идва от подобните на лед кристали, които се образуват малко под
стайна температура при 16,7 °C.
Най-често използваното официално съкращение за оцетна киселина AcOH или
HOAc, където Ac обозначава ацетилната група CH3−C(=O)−; . В контекста на
киселинно-основните взаимодействия често се използва съкращението HAc,
където Ac този път обозначава ацетатен анион(CH3COO−), въпреки че тази
употреба се смята от мнозина за заблуждаваща. И в двата случая Ac не
трябва да се обърква с означението на химичния елемент актиний.
Оцетната киселина има емпирична формула CH2O и молекулна формула C2H4O2.
Последната често се изписва CH3-COOH, CH3COOH или CH3CO2H, за да се
отрази по-добре структурата. Йонът, който се получава след загубване на
H+ от оцетната киселина, е ацетатния анион. „Ацетати“ се наричат и
солите, съдържащи този анион, или естерите на оцетната киселина.