Цена с ДДС - 14,00 лв
Доставката с Еконт е с 10% отстъпка от куриерската такса
Оцетната киселина (CH3COOH), позната още като етанова киселина, е
органично химическо съединение, най-известно с това, че на него оцетът
дължи киселия си вкус и острата си миризма. Чистата, безводна оцетна
киселина е безцветна хигроскопична течност и замръзва под 16,7°C до
безцветно твърдо кристално вещество. Оцетната киселина е корозивна и
изпаренията ѝ дразнят очите и носа, въпреки че е слаба киселина, що се
отнася до способността ѝ да се дисоциира във водни разтвори.
Оцетната киселина е една от най-простите карбоксилни киселини
(най-простата след мравчената киселина). Тя е важен химически реактив и
промишлен химикал, който се използва в производството на
полиетилентерефталат (PET), използван главно за производство на
пластмасови бутилки за напитки; на целулозен ацетат, главно за фотофилми
и на поливинилацетат за лепило за дърво, както и в много синтетични
влакна и тъкани. В домакинството разтвор на оцетна киселина се използва
често за отстраняване на варовикови отлагания. В хранителната
промишленост оцетната киселина се използва под код за хранителна добавка
Е260 като регулатор на киселинността.
В пчеларството оцетната киселина се използва за съхранение на восъчните пити и предпазването им от восъчен молец.
Глобалните нужди от оцетна киселина са около 6,5 милиона тона годишно,
от които около 1,5 Mt/година се получават от рециклиране, останалите се
произвеждат от нефтохимически суровини или от биологически източници.
Оцетната киселина има широко приложение в домакинството. 6% и 9%-ните ѝ
разтвори са известни под търговското наименование оцет. Освен като
подправка, оцетът се използва и като консервиращо средство при
приготвянето на различни туршии.
Тривиалното наименование „оцетна киселина“ се използва най-често и е
официално предпочитано от IUPAC. То съответства на латинското
наименование acidum aceticum, произлизащо от латинската дума за „оцет“ -
acetum. Синонимът „етанова киселина“ е систематично наименование, което
понякога се използва при въведение в химическата номенклатура.
Тривиалното наименование на безводната оцетна киселина е „ледена оцетна
киселина“. Както и немското наименование Eisessig (букв. „леден оцет“),
името идва от подобните на лед кристали, които се образуват малко под
стайна температура при 16,7 °C.
Най-често използваното официално съкращение за оцетна киселина AcOH или
HOAc, където Ac обозначава ацетилната група CH3−C(=O)−; . В контекста на
киселинно-основните взаимодействия често се използва съкращението HAc,
където Ac този път обозначава ацетатен анион(CH3COO−), въпреки че тази
употреба се смята от мнозина за заблуждаваща. И в двата случая Ac не
трябва да се обърква с означението на химичния елемент актиний.
Оцетната киселина има емпирична формула CH2O и молекулна формула C2H4O2.
Последната често се изписва CH3-COOH, CH3COOH или CH3CO2H, за да се
отрази по-добре структурата. Йонът, който се получава след загубване на
H+ от оцетната киселина, е ацетатния анион. „Ацетати“ се наричат и
солите, съдържащи този анион, или естерите на оцетната киселина.