Цариградско грозде, Бодливо грозде / Ribes uva crispa /
Цариградското грозде е объл плод, чийто цвят варира от бял до жълт, зелен, розов, червен и почти черен, като най-разпознаваем е на слънчева светлина. Плодът е с полупрозрачна опъната ципа, обвиваща меката вътрешност и няколко малки семена. Наричано е още бодливо грозде.
Цъфти края на май, след това плододава до края на юли. Плодовете му узряват почти едновременно и се берат на една ръка. Важна особеност на Цариградското (бодливо) грозде е, че плодовете му могат да се използват в различна степен на зрелост. Полузрелите за конфитюр, а зрелите - за консумация в прясно състояние.
Растенията са в 5л контейнер.
Преглеждания: 2 538
☆
☆
☆
☆
☆
Оценка 4.6 от 285 гласа.