Sideritis scardica(Мурсалси чай) многогодишно растение,което понася нашите зимни услови.Цъфтежа започва през лятото.Използват се цветовете за направата на чай.Подходящ вид за засаждане в градината или директно в контейнер.Българско име:
Пирински чай, Мурсалски чай, Алиботушки чай
Мурсалският чай (Sideritis scardica) е билка, отдавна използвана от целия свят, прочути със своето дълголетие и жизнеспособност. Освен тонизиращ той е и антиоксидант с укрепващо, антианемично, антимикробно и противовъзпалително действие. Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и др. Голямо е количеството флавониди, които са основните активни вещества с противомикробно и антиоксидантно въздействие. Има още танини и етерични масла. Самия чай е с много силен специфичен аромат. Приготвен има сладникав вкус и леки нотки на мента.
Отглеждания чай, макар и култивиран, е със същите качества като този от естествените находища. Зад всичко това стои много труд и любов към земята и природата.
Начин на приготвяне:
Едно стръкче от чая се поставя в 250 мл прясна вода. Загрява се до кипене. След това се оставя да ври 5 минути до появата на златист цвят. Прецежда се и се пие подсладен, най-добре с чист пчелен мед. Най-добър ефект се получава при еднократно използване на стръкчетата.
ДЕЙСТВИЕ: Има смекчаващо, потогонно и противокашлично действие. Антиоксидантно, тонизиращо, диуретично, укрепващо, антианемично,противовъзпалително действие, намалява кръвното налягане, предпазва от атеросклероза и се пие против образуване на ракови клетки.
Пиринския чай се използва за подправяне на ястия от меса.