В Bazar.BG от 24 януари 2020г.
Последно активен 30 ноември в 21:34 ч.
Съставки: Пресни цветове от ШАФРАНОВ МИНЗУХАР (Crocus sativus L),Етанол 54 – 60 vol.% до 100g
пл. „Цар Борис“№7; тел. 0899100111
Номер на вписване: Т 272400003
Дата на вписване: 02.01.2024
Търговски документ за продажба № 1015/29.01.2024 г.
Най-добър до: 01.12.2025 г.
1. АНТИТУМОРНО ДЕЙСТВИЕ
НА ШАФРАНА
Шафранът е богат на антиоксиданти, които помагат за неутрализиране на
свободните радикали. Свободните радикали въздействат на мастните киселини и
протеините на клетъчната мембрана, като нарушават за постоянно тяхната функция.
Освен това те могат да доведат до мутации и увреждане на ДНК, а това е
предразполагащ фактор за ракови заболявания и свързани с възрастта заболявания.
Шафранът е богат и на биоактивни съставки, с доказани
противотуморни и антиракови свойства. Многобройни изследвания сочат, че
шафранът има способност да забавя растежа на клетки с анормален растеж.
Проучвания
показват, че шафранът и неговите основни съставки притежават превантивна
и антитуморна активност. Например кроцинът в шафрана значително инхибира
растежа на колоректалните ракови клетки, без да засягат нормалните клетки. Нещо
повече, кроцинът не само подтиска полиферацията на туморните клетки, но и
повишава тяхната чувствителност към химиотерапевтични лекарства .
Шафранът е познат и като „слънчева подправка“. Това се дължи не само на
неговия вид, но и на способността му да подобрява настроението.
Антидепресантните свойства на шафрана са свързани със серотониновия
метаболизъм. Изследвания показват, че проявените му антидепресантни свойства са
сравними с някои конвенционални медикаментозни терапии против депресия, но със
значително по-малко странични ефекти. Предполага се например, че шафранът може
да бъде алтернативно средство за подобряване симптомите на следродилна депресия.
Освен това той може ефективно да помогне при безсъние и свързаните с нея
депресивни състояния.
Антиоксидантните и
противовъзпалителните ефекти на екстрактите от шафран предполагат неговия висок
терапевтичен потенциал при различни нарушения на нервната система. Счита се, че
благоприятните ефекти на растението и неговите компоненти върху
невродегенеративните разстройства като болест на Алцхаймер и болест на
Паркинсон се дължат предимно на взаимодействията им с холинергични,
допаминергични и глутаматерични системи. Екстрактът от шафран също така
увеличава производството на важни невротрансмитери като допамин и глутамат,
като по този начин подобряват паметта и ученето.
Шафранът е богат на
каротеноиди, а те от своя страна могат да повлияят положително на имунитета.
Едно проучване показва, че използване на 100 мг шафран дневно може да има
имуномодулаторна активност без никакви неблагоприятни ефекти . Друго изследване
сочи, че тинктурата от венчелистче от шафран повишава отговора на антителата
без промяна в хематологичните параметри.
Афродизиаците са известни с това, че повишават нашето либидото.
Проучванията показват, че шафранът може да има свойства на афродизиак, особено
при хора, приемащи антидепресанти. Освен това той значително подобрява
еректилната функция, либидото и общото удовлетворение, при това без странични
ефекти. Проучване проведено от университета Гвелфа (Канада) показва, че
шафранът подобрява сексуалната функция и увеличава либидото, особено при лица
приемащи антидепресанти. Кроцинът в шафрана, подобрява производството на азотен
оксид в артериите, като по този начин оказва въздействие върху еректилната
функция при мъжете.
Клинични проучвания
показват, че шафранът предлага защита срещу структурни увреждания на черния
дроб. Той също така спомага за намаляване нивата на серумния общ холестерол,
триглицеридите, липопротеиновия холестерол с ниска плътност. Инхибира
образуването на аортна плака.
7. ШАФРАНЪТ В ПОДКРЕПА НА ЗРЕНИЕТО
Ценната и екзотична
подправка е изключителен съюзник в подкрепа на очното здраве. Благодарение на
високо съдържание на антиоксиданти, шафранът подобрява зрителните функции и
намалява риска от развитие на макулна дегенерация. Според клинично
проучване, проведено от учени от университета в Сидни, шафранът може да подобри
зрителната острота и да намали някои от симптомите причинени от глаукома
(чувствителност към светлина, повишено вътреочно налягане) .
Растението се
използва с успех при акне, петна и черни точки. Приложен локално изравнява и
изсветлява тена, придава блясък на кожата, спомага за нейната хидратация.
Шафранът спомага при лечение на рани и премахване на белези и петна. Освен това
е известно средство за борба с косопада.
Това лечебно растение съчетава много полезни свойства, които могат да
излекуват повече от 100 заболявания. Може да се използва както за превантивни
цели, така и за комплексно лечение:
Заболявания на
стомашно-чревния тракт. Шафранът помага за спиране на възпалителните процеси в стомаха, нормализиране
на работата на черния дроб, жлъчния мехур и далака. Също така, подправката
подобрява храносмилането, намалява чувството на глад, повишава скоростта на
метаболизма, изгаря токсините и токсините. Ето защо инфузия на шафран често се
включва в менюто за отслабване.
Заболявания на дихателната
система.Веществата, които
съставляват подправката, имат отхрачващо и антипиретично действие при настинки.
Епилепсия и истерия.Шафранът перфектно успокоява и укрепва
нервната система, облекчава нервното превъзбуждане и пренапрежение.
Водянка и оток. Подправката има диуретичен ефект, който
извежда излишната течност от тялото, а също така нормализира секрецията на
жлъчка и пречиства кръвта от вредни вещества.
Сърдечно-съдови заболявания. Редовната консумация на сушени близалца
на минзухар допринася за нормализиране на сърдечната честота, намалява риска от
заболявания на сърдечно-съдовата система.
Ангина пекторис,
атеросклероза и хипертония.
Шафранът има благоприятен ефект върху процеса на укрепване на
кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Пигментен ретинит и мускулна
дегенерация. Полезните вещества, съдържащи се в подправката, имат
антиоксидантен ефект и намаляват нивото на мастните киселини в зрителните
клетки, така че ретината и зрението се възстановяват.
Женско безплодие. Растението облекчава възпалението на
тазовите органи, подобрява проходимостта на фалопиевите тръби.