В Bazar.BG от 04 февруари 2020г.
Последно активен 17 септември в 19:37 ч.
- С високо съдържание на 12 витамина: A, C, D, E, тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), пантотенова киселина (B5), пиридоксин (B6), биотин (B7), фолиева киселина (Folate/B9), кобаламин (B12)
- С високо съдържание на 8 минерала: Хром, мед, йод, желязо, манган, молибден, селен, цинк
- Източник на калций и магнезий
- Без консерванти
- Без изкуствени оцветители или аромати
- Без добавена захар или подсладители
- Подходящи за вегетарианци
- Не съдържат глутен
- Без ГМО
- Създадени в Швеция
- 60 таблетки - по 1 таблетка на ден
Екстракт от плод на нар 0,5 mg, Витамин А 700 μg (88%*), Витамин D 5 μg (100%*), Витамин Е 11 mg α-TE (92%*), Витамин С 80 mg (100%*), Тиамин (В1) 1.1mg (100%*), рибофлавин (B2) 1,4mg (100%*), ниацин (B3) 16mg-NE (100%*), пантотенова киселина (B5) 6mg (100%*), пиридоксин (B6) 1.4mg (100%*), биотин (B7) 50μg (100%*), фолиева киселина (B9) 200μg (100%*), кобаламин (B12) 2.5μg (100%*), калций 175mg (22%*), магнезий 75mg (20%*), желязо 14mg (100%*), цинк 7mg (70%*), мед 1000μg (100%*), манган 2mg (100%*), селен 55μg (100%*), хром 40μg (100%*), молибден 50μg (100%*), йод 150μg (100%*).
%* = референтна стойност на хранителните вещества в ЕС (NRV)
Витамините и минералите са микроелементи, които идват от много хранителни източници.
Съществуват 28 витамина и минерала, които са от съществено значение за вашето здраве (СЗО, 2021 г.). Всеки витамин и минерал играе определена роля в нормалното функциониране на нашите тела, за да ги поддържа здрави. Препоръчителното количество витамини и минерали, които трябва да консумирате всеки ден, зависи от вашата възраст, пол и етап от живота (EFSA, 2017). Можем да си набавим витамини и минерали от много различни хранителни източници - особено от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена.
В световен мащаб населението консумира все повече бедни на хранителни вещества храни с високо съдържание на калории, захар и мазнини, които често заместват по-здравословните храни (Vasileska & Rechkoska, 2012), а много малко от населението по света отговаря на препоръчителния прием на плодове и зеленчуци (WHO, 2003). Навици като пропускане на хранене намаляват приема на ключови хранителни вещества, включително калций, желязо и витамин D (Barton et al., 2005; Zeballos & Todd, 2020). Получаването на твърде малко количество от някои витамини и минерали за дълъг период от време може да доведе до дефицит и да увеличи риска от заболявания (СЗО, 2021).
-Недостигът на желязо, йод, цинк, фолат (В9), витамин D и витамин А са най-разпространените дефицити на микроелементи в световен мащаб (EFSA, 2009). - Хранителните добавки могат да помогнат за преодоляване на недостига на микроелементи като част от балансирано и разнообразно хранене (Biesalski & Tinz, 2016; Rautiainen et al, 2016 г.).