- С високо съдържание на 12 витамина: A, C, D, E, тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), пантотенова киселина (B5), пиридоксин (B6), биотин (B7), фолиева киселина (Folate/B9), кобаламин (B12)
- С високо съдържание на 8 минерала: Хром, мед, йод, желязо, манган, молибден, селен, цинк
- Източник на калций и магнезий
- Без консерванти
- Без изкуствени оцветители или аромати
- Без добавена захар или подсладители
- Подходящи за вегетарианци
- Не съдържат глутен
- Без ГМО
- Създадени в Швеция
- 60 таблетки - по 1 таблетка на ден
Витамин Е 12mg α-TE (100%*), Витамин С 80mg (100%*), Тиамин (В1) 1,1mg (100%*), Рибофлавин (В2) 1,4mg (100%*), Ниацин (В3) 16mg-NE (100%*), пантотенова киселина (В5) 6mg (100%*), пиридоксин (В6) 1.4mg (100%*), биотин (B7) 50μg (100%*), фолиева киселина (B9) 200μg (100%*), кобаламин (B12) 2.5μg (100%*), калций 150mg (19%*), магнезий 100mg (27%*), желязо 7mg (50%*), цинк 10mg (100%*), мед 1000μg (100%*), манган 2mg (100%*), селен 55μg (100%*), хром 40μg (100%*), молибден 50μg (100%*), йод 150μg (100%*).
Витамините и минералите са микроелементи, които могат да се набавят от много хранителни източници.
Съществуват 28 витамина и минерала, които са от съществено значение за вашето здраве. (СЗО, 2021 г.). Всеки витамин и минерал играе определена роля в нормалното функциониране на нашите тела, за да ги поддържа здрави. Препоръчителното количество витамини и минерали, които трябва да консумирате всеки ден, зависи от вашата възраст, пол и етап от живота (EFSA, 2017). Можем да си набавим витамини и минерали от много различни хранителни източници - особено от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена.
В световен мащаб населението консумира все повече бедни на хранителни вещества храни с високо съдържание на калории, захар и мазнини, които често заместват по-здравословните храни (Vasileska & Rechkoska, 2012), а много малко от населението по света отговаря на препоръчителния прием на плодове и зеленчуци (WHO, 2003). Навици като пропускането на хранене намаляват приема на ключови хранителни вещества, включително калций, желязо и витамин D (Barton et al., 2005; Zeballos & Todd, 2020). Получаването на твърде малко количество от определени витамини и минерали за дълъг период от време може да доведе до дефицит и да увеличи риска от заболявания (СЗО, 2021).
EFSA (Европейски орган за безопасност на храните), 2017 г. Референтни стойности за хранителните вещества в хранителния режим: Обобщен доклад. Подкрепяща публикация на EFSA 2017:e15121. 92 pp. doi: 10.2903/sp.efsa.2017.e15121.
Експертна група на ЕОБХ по диетични продукти, хранене и алергии (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA)); Научно становище относно обосновката на здравни претенции, свързани с желязото и образуването на червени кръвни клетки и хемоглобин (ID 249, ID 1589), преноса на кислород (ID 250, ID 254, ID 256), метаболизма на енергията (ID 251, ID 1589), функцията на имунната система (ID 252, ID 259), когнитивната функция (ID 253) и клетъчното делене (ID 368), съгласно член 13, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 1924/2006, по искане на Европейската комисия. EFSA Journal. 2009;7(9):1215. [20 стр.]. doi: 10.2903/j.efsa.2009.1215
Rautiainen S, Manson JE, Lichtenstein AH, Sesso HD. Хранителни добавки и превенция на заболяванията - глобален преглед. Nat Rev Endocrinol. 2016 Jul;12(7):407-20. doi: 10.1038/nrendo.2016.54.
Vasileska A, Rechkoska G. Global and regional food consumption patterns and trends (Глобални и регионални модели и тенденции в потреблението на храни). Proc Soc and Behavior Sci. 2012;44:363-69. doi: org/10.1016/j.sbspro.2012.05.040.
СЗО. Диета, хранене и превенция на хроничните заболявания. Доклад от съвместна експертна консултация на СЗО и ФАО. Женева, 28 януари - 1 февруари 2002 г. Серия технически доклади на СЗО; 916. Женева, Световна здравна организация, 2003 г.