В Bazar.BG от 14 септември 2019г.
Последно активен днес в 13:35 ч.
Тарханата се предлага в чувалче от 500 гр.
По начина на приготвяне може да се оприличи с италианската „паста“, доколкото изходната суровина на заливката се приготвя като тесто от брашно и зеленчуци, което след неколкократно омесване и втасване се изсушава и стрива. Така консервираният и гранулиран продукт може да се използва целогодишно за варене на сос, с който се накисва препечен надробен хляб, овкусен със сирене и масло.
В миналото в Карловско тарханата се е приготвяла от почти всички зеленчуци в двора – домати, червен пипер, моркови, целина, нахут (сланутък на старобългарски). Те се сваряват, пасират и омесват с брашно и мая, балканска чубрица, стрит магданоз, а понякога и с джоджен, мащерка и риган. Тестото втасва и след това се претрива с още брашно на полусухи трохи. Изсушава се на слънце и се съхранява в платнени торби на сухо и проветриво място, за да не „хване молци“.
Употребявала се е като каша или гъста супа. Сместа се изсипва в гореща вода и се бърка до омекване на парченцата. Обичайно се е поливала с препържен зехтин, шарлаган, сусамово масло или мас.