В Bazar.BG от 14 февруари 2013г.
Последно активен 01 ноември в 11:11 ч.
Ползите от качественото рибено масло за здравето са известни от векове и всъщност са една от причините цивилизацията да процъфтява толкова добре в крайбрежните региони. Рибеното масло е едно от най-изследваните вещества на планетата и е известно с ползите си за нашето здраве. Световната здравна организация препоръчва да се ядат 1-2 порции риба на седмица. Това е така, защото рибеното масло е богато на основни мазнини, които тялото не е в състояние да произведе самостоятелно. Най-важната есенциална мазнина в рибеното масло е омега 3. Омега-3 са група от 9 ненаситени мастни киселини. Като 4 от тях алфа-линоленова киселина (АLA), ейкозапентаенова киселина (EPA), докозахексаеновата киселина (DHA) и докозапентаеновата (DPA) са много важни за организма.
Омега-3 маслото е от съществено значение за балансираното функциониране на тялото и имунната система. Омега 3 е фантастична хранителна добавка, която прави чудеса за нашето здраве и не бива да липсва в ежедневието ни!
Ако някога сте се чудили дали трябва да приемате Омега 3, ето няколко аргумента:
• Противовъзпалително действие
Омега 3 е чудесна добавка за всеки с остра болка в ставите, защото е много ефективно за намаляване на болката и дискомфорта. Редовното добавяне на Омега 3 засилва притока на кръв по време на тренировка, успокоява чувствителните или подути стави и подобрява гъвкавостта на ставите. Може да намали подуването и сковаността при ревматоиден артрит. Предотвратява остеопороза
Особено за жени след менопауза, консумацията на Омега-3 мастни киселини ще намали вероятността от остеопороза.
Омега 3 помага за намаляване на възпалението на червата. Доказано, че 66% от невротрансмитерите се произвеждат в лигавицата на червата и Омега 3 помага за балансирането на чревните бактерии, като включва липолитичните гени, които намаля-ват вредните чревни бактерии и насърчават растежа на полезни бактерии. Помага за поддържане на здравословно кръвно налягане и пречи на натрупването на мазнини и холестерол в кръвта и по стените на артериите.
• Инсулинова чувствителност и клетъчно здраве
Полиненаситените мастни киселини имат ключова роля за човешкото здраве, подкрепяйки работата на различни органи и системи. Те спадат към т. нар. полезни мазнини. Oсновната им роля се състои в изграждане на клетъчните мембрани и биосинтез на важни хормони. Наричат се есенциални (незаменими), тъй като не могат да се синтезират от организма ни.. Омега 3 масло участва в изграждане на външния липиден слой, който защитава клетките. За тази цел могат да се използват всички мазнини, включително трансмазнините. Въпреки това, ако тялото използва омега 3 за производството на клетки, те функционират много по-добре и сигнализирането се подобрява значително. С подобряването на здравето на клетките се подобрява и инсулиновата чувствителност. Клетъчните рецептори могат да се свързват по-лесно с инсулина, което позволява на хранителните вещества да влизат и излизат от клетката по-ефективно.
• Здраве на сърцето и кожата
Допринася за гъвкавостта на артериите.
Проучванията показват, че хората, които ядат много риба, имат много по-ниски нива на сърдечни заболявания. Множество рискови фактори за сърдечни заболявания изглежда намаляват от консумацията на рибено масло. Ползите от рибе-ното масло за здравето на сърцето включват:
Подобрява нивата на холестерола – Рибеното масло може да повиши нивата на HDL („добър“) холестерол и може също да понижи нивата на LDL („лош“) холестерол.
Намалени триглицериди – Рибеното масло може да понижи триглицеридите с 15-30%.
Намалява кръвно налягане – Дори в малки дози, рибеното масло помага за намаляване на кръвното налягане при хора с повишени нива. Омега-3 мастните киселини могат да увеличат аритмичните прагове, да намалят слепването на тромбоцитите.
Добавките с EPA и DHA могат да окажат защитен ефект върху сърцето чрез подобряване на функцията на митохондиите – „енергийните централи“ на клетките.
Предотвратява и лекува алергии: може да намали алергичните реакции, като кашлица, кихане, уртикария, зачервяване на кожата и подуване.
Предпазва кожата от UV лъчите
Има противовъзпалителни ефекти и може ефективно да защити кожата и да намали щетите, причинени от ултравиолетовите лъчи, рак на кожата и др.
• Здраве за очите и мозъка
DHA е основна омега-3 мастна киселина, важна за поддържане здравето на мозъка и очите, тъй като е основният компонент на мозъка и на ретината на окото. DHA може да помогне за подобряване на зрението при възрастни или оптимално зрително развитие при децата. Докозахексаеновата кисели-на (DHA) изгражда структурната мембрана на фоторецептора на ретината. DHA могат да повли-яят на функцията на фоторецепторната мембрана, като променят пропускливостта й, течливост, дебелина и липидна фаза. Недостигът на DHA в тъканите е свързан с промени във функцията на ретината. Смята се, че омега-3 има защитна роля спрямо различни увреждащи фактори като светлина, окисление, възпаление и свързаната с възрастта патология на ретината.
Допълнителният прием на омега-3 мастните киселини, има благоприятен ефект за облекчаване на симптомите на сухота в очите, намаляване на слъзния филм, при пациенти с дискомфорт свързан със сухота, парене и сърбеж в очите. Намаляване на вероятността от свързана с възрастта дегенерация на макулата - DHA подпомага развитието на клетките на ретината и зрителните нерви и поддържа остро зрение. В допълнение, той може също да намали увреждането, причинено от слънчевата светлина върху клетките на ретината.
Докозахексаенова киселина, съкратено DHA, е много важна за нашето здраве. DHA е от съществено значение за нормалната мозъчна функция. Той е основен структурен компонент на мозъчната тъкан и влияе върху невропластичността (способността на мозъка да се развива и променя чрез създаване на нови връзки, за да се адаптира към ученето и да обработва информация по-бързо), паметта и ученето.
DHA е особено важна за развитието на мозъка и очите на бебетата и малките деца. Формирането и развитието на всички важни органи и системи на бебето започва още в началните етапи на бре-менността. Добавянето на DHA по време на бре-менност и кърмене може да допринесе за по-доброто развитие на мозъка при децата. Някои проучвания показват, че DHA може да има благоприятен ефект върху психичното здраве, включително намаляване на симптомите на депресия. Предпазва от умствен упадък и невродегенеративни заболявания. Участва в правилната комуникация между невротрансмитерите.
Омега 3 есенциалните мастни киселини са сред най-важните хранителни вещества за целостта и работата на мозъка. От всички незаменими мастни киселини, омега-3 са най-разпространени в мозъка. Те са градивните елементи на мембраните на мозъка и нервните клетки. При недостиг на тези мастни киселини мозъкът ще използва всички налични мазнини, което не е оптимално решение за него. Омега-3 играят роля в комуникацията между мозъчните клетки. Те поддържат оптимални нива на най-важните невротрансмитери (допамин, серотонин, GABA, норепинефрин и ацетилхолин). Това поддържа психическото здраве. Подобрява концентрацията и намалява хиперактивността и други поведения. Подобряват активността на мозъчните ензими, забавят атрофията на мозъчните нервни влакна при възрастните хора и предотвратяват болестта на Алцхаймер.
DHA се асоциира със значително намален риск от преждевременно раждане. В световен мащаб, 1 от 10 бебета е родено преди термин. Установено е, че приемът на омега-3 води до по-нисък процент преждевременни раждания.
• За здравето на простатата при мъжете
Омега-3 е важна за поддържане функцията на простатата да отделя хормони. Редовният прием на храни, богати на ненаситени мастни киселини, може да премахне първоначалния оток на простатита и да я върне към нормата. Може да подобри симптомите на болка в долната част на корема и често и затруднено уриниране, от които мъжете на средна възраст често страдат.
Препоръчителна доза: 3 капсули на ден.
Опаковка: 90 меки капсули по 62 гр.