Инулин, разтворими фибри от цикория, Здравница, 200 гр.
Здравословни ползи от
инулин:
Инулинът е пребиотик, който увеличава добрите бактерии
Инулинът действа като пребиотик като несмилаема хранителна съставка, която подхранва "добрите" бактерии в червата.
Инулинът е основна храна за бифидобактериите и стимулират техния растеж и активност. Бифидобактериите имат редица важни функции в нашето тяло, сред които:
- произвеждат оцетна и млечна киселина, което понижава pH на дебелото черво и предотвратява растежа на "лошите" бактерии в червата;
- стимулират имунната система;
- подпомагат усвояването на някои минерали;
- увеличават производството на витамини от В групата, като фолат, В12, тиамин и ниацин.
Инулинът предотвратява запека
Поради способнастта си да набъбва след абсробиране на вода, инулинът е много ефективен при борба със запека. Проведено проучване (DB-RCT), при което на деца на възраст 2-5 години е даван инулин и е следена консистенцията на избражненията. Установено е, че децата, които приемат инулин имат по-меки изпражнения. Наблюдавано е завишаване на честотата на изхождания.
За по-добър ефект при борба със запека е препоръчително да използвате инулин в комбинация със сух екстракт от алое (алое на кристали).
Инулинът намалява апетита и помага за отслабване
Когато се добавя към нискокалорични храни, инулинът действа ефективно за подтискане на апетита и контролира приемането на храна.
Инулинът подпомага намалява апетита по няколко начина:
- Чрез увеличаване на производството на хормона, който контролира апетита - YY.
- Чрез увеличаване на глюкагон-подобен пептид, който се освобождава след хранене и спомага за забавяне на изпразването на стомаха.
- Чрез промяна на невронната активност в мозъка за подтискане на апетита.
Инулинът намалява холестерола и подобрява здравето на сърцето
Инулинът подобрява здравето на сърцето чрез намаляване нивата на мазнини в кръвта чрез различни механизми:
- намалява производството на чернодробни ензими, които са отговорни за производството на мазнини;
- увеличава ензимите, които разgждат мазнините в мускулите;
- подпомага производството на пептиди, които увеличават усещането за ситост и премахват "лошия" холестерол в кръвта.
Инулинът подобрява абсорбацията на магнезий и калций
В проучване (DB-RCT) участват 15 жени в постменопауза. Участничките са разделени в две групи, като първата е приемала инулин в продължение на 6 седмици, а втората група е приемала плацебо. При жените, които са приемали инулин е установена повишена абсорбация на магнезий.
Установена е и причината за наблюдаваната реакция. Инулинът предизвиква производството на късоверижни мастни киселини, които намаляват pH в дебелото черво. Това увеличава разтворимостта на калций и магнезий, като така веществата стават по-лесни са абсорбация.
Странични ефекти от инулин
Инулинът е безопасен за употреба и консумация. Това е потвърдено както от здравните власти на ЕС, така и от Американската агенция по храните и лекарствата.
Въпреки това, инулинът може да има някои странични ефекти при силно чувствителни хора или ако се употребява в твърде големи дози. Тези странични ефекти включват:
- дискомфорт в червата, вкл. газове, подуване на стомаха, оригване;
- подуване на дебелото черво;
- диария;
Въпреки, че е рядкост, могат да възникнат и алергични реакции.
Дозиране
Средната консумация на инулин в САЩ е оценана на между 1 и 4 g. В Европа за средна доза на прием е определено количество от 3 до 11 g.