В Bazar.BG от 11 ноември 2019г.
Последно активен днес в 18:02 ч.
Всяка капсула съдържа: Натурален астаксантин, 2% (Haematococcus pluvialis) – 100 мг; Стандартизиран екстракт от плод на черна боровинка (Vaccinium myrtillus) – 27 мг, от които 24% антоцианидини – 6,5 мг.
Начин на употреба: Препоръчва се прием от 1 -2 капсули дневно.
Предимства на формулата
Dr. Nature препоръчва за подпомагане при:
Натуралният астаксантин е мощен антиоксидант, извлечен от
микроводораслото Haematococcus pluvialis. Това е каротеноид - клас
пигменти, които се срещат естествено в различни растения и морски
организми. Астаксантинът е известен със своя ярък червено-оранжев цвят и
е отговорен за розовия или червения оттенък на сьомгата и скаридите.
Астаксантинът функционира предимно като мощен антиоксидант. Ето как работи:
Астаксантинът неутрализира свободните радикали -
нестабилни молекули, които могат да причинят оксидативен стрес и да
увредят клетките. Чрез пречистването на тези свободни радикали,
астаксантинът помага за защитата на клетките и тъканите от оксидативно
увреждане, което е свързано със стареенето и различни заболявания.
Доказано е, че астаксантинът намалява възпалението
чрез инхибиране на производството на провъзпалителни молекули. Това
може да помогне при управлението на хронични възпалителни състояния и
подобряване на цялостното здраве.
Астаксантинът е особено ефективен при защитата на
клетъчните мембрани от окислително увреждане. Той може да обхване
клетъчната мембрана, като предлага защита както вътре, така и извън
клетката.
Астаксантинът може да модулира имунната система, повишавайки способността на организма да се бори с инфекции и болести.
Астаксантинът е много ефективен в защитата на
здравето на очите. Неговата уникална молекулярна структура му позволява
да премине бариерата кръв-ретина, въздействайки директно върху очните
тъкани. Тази способност е от решаващо значение в борбата с оксидативния
стрес, основен фактор за очни заболявания като свързана с възрастта
дегенерация на макулата и катаракта. Астаксантинът намалява възпалението
в окото, което може да облекчи състояния като синдром на сухото око и
напрежение в очите, обикновено причинени от продължително излагане на
екрана. Клиничните проучвания показват, че астаксантинът подобрява
акомодацията или способността на окото да се фокусира, като по този
начин подобрява зрителната острота и намалява умората на очите.
Астаксантинът
също така насърчава притока на кръв към очите, като гарантира, че
клетките на ретината получават достатъчно кислород и хранителни
вещества. Подобрената циркулация помага за поддържането на здравето на
фоторецепторите, които са от решаващо значение за ясното и остро зрение.
Този подобрен кръвен поток може също така да ускори възстановяването от
напрежението на очите и да намали риска от диабетна ретинопатия, като
предпазва кръвоносните съдове в очите от оксидативно увреждане.
Ползите от астаксантина се простират отвъд здравето на очите,
значително подобрявайки кръвния поток и мозъчната дейност. Неговите
антиоксидантни свойства защитават ендотелните клетки, покриващи
кръвоносните съдове, подобрявайки съдовата еластичност и намалявайки
артериалната скованост. Това води до по-добро кръвообращение в цялото
тяло, включително и в мозъка. Подобреният церебрален кръвен поток
осигурява постоянно снабдяване с кислород и хранителни вещества на
мозъчните клетки, което е жизненоважно за оптималната мозъчна функция.
По
отношение на мозъчната дейност астаксантинът е показал потенциал за
подобряване на когнитивните функции като памет, внимание и скорост на
обработка на информацията. Способността му да намалява оксидативния
стрес и възпалението в мозъчните тъкани помага за защитата на невроните
от увреждане, като поддържа неврогенезата и синаптичната пластичност.
Този невропротективен ефект може да намали риска от когнитивен спад и
невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Освен това
ролята на астаксантина за подобряване на митохондриалната функция в
мозъчните клетки допринася за по-добро производство на енергия и
цялостно здраве на мозъка.
Стандартизиран екстракт от плодове на боровинка
Стандартизираният плодов екстракт от черна боровинка (Vaccinium
myrtillus) съдържа 24% антоцианидини - вид флавоноиди с мощни
антиоксидантни свойства. Антоцианидините са съединенията, отговорни за
наситените лилави, сини и червени цветове на различни плодове и
зеленчуци. Те предлагат множество ползи за здравето чрез своите
антиоксидантни и други биоактивни свойства:
Подобно на астаксантина, антоцианидините са силни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали.
Антоцианидините могат да инхибират възпалителните
пътища и да намалят производството на възпалителни медиатори, като по
този начин помагат за управлението и предотвратяването на състояния,
свързани с възпаление.
Екстрактът от плодове на къпина, стандартизиран да
съдържа 24% антоцианидини, предлага значителни ползи за здравето на
очите. Антоцианидините са мощни антиоксиданти, които предпазват очните
тъкани от оксидативен стрес. Те подобряват регенерацията на родопсин,
визуален пигмент в ретината, който е от съществено значение при
виждането на слаба светлина. Този процес на регенерация подобрява
зрителната острота и намалява симптомите на нощна слепота.
Антоцианидините също укрепват стените на капилярите в ретината,
подобрявайки микроциркулацията в окото. Този подобрен кръвен поток
гарантира, че клетките на ретината получават достатъчно кислород и
хранителни вещества, които са от решаващо значение за поддържане на
здраво зрение. Като предпазват деликатните кръвоносни съдове в очите от
оксидативно увреждане, антоцианидините намаляват риска от състояния като
диабетна ретинопатия и глаукома. Освен това техните противовъзпалителни
свойства помагат за намаляване на дискомфорта в очите и предотвратяване
на хронични очни заболявания.
Антоцианидините в плодовия екстракт от черна
боровинка значително оптимизират здравето на кръвоносните съдове, като
подобряват гъвкавостта и целостта на артериите. Това води до по-добър
общ кръвен поток, намалявайки риска от хипертония и други
сърдечно-съдови проблеми. Подобреното кръвообращение осигурява ефективно
доставяне на кислород и хранителни вещества до различни органи,
включително мозъка.
В контекста на мозъчната дейност
антоцианидините подкрепят когнитивната функция чрез насърчаване на
церебралния кръвен поток. Този подобрен кръвен поток помага за
поддържането на здравето на мозъчните клетки, свързани с функции като
памет, внимание и умения за решаване на проблеми. Антоцианидините също
проявяват силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства,
предпазвайки мозъчните тъкани от оксидативен стрес и възпаление. Тези
защитни ефекти помагат за намаляване на риска от невродегенеративни
заболявания и когнитивен спад. Освен това, антоцианидините могат да
подобрят синаптичната пластичност, което е от съществено значение за
процесите на учене и памет.