земна ябълка, гулия → Обява 47937819

земна ябълка, гулия
гр. Варна, Левски 1 Наблюдавай

Публикувана/обновена на 14 ноември в 17:12 ч.

Доставка
Лично предаване; Купувача
Продавам прясно извадени грудки земна ябълка. Готово е за засаждане или за директна консумация.
Земната ябълка може да бъде консумирана сурова, варена или печена. Най-полезна е сурова, консумирана с кората, която само внимателно трябва да се измие с четка под течаща вода.
Ядливата част, грудките (клубени), приличат на корените на джинджифила, а вкусът им наподобява на нещо средно между картоф и китайска круша.Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур, йерусалимски артишок, грудков слънчоглед и т.н. принадлежи към семейство Сложноцветни (Asteraceae, ост. Compositae).
Наземната част на растението представлява яркожълти цветя, подобни на слънчогледите, които цъфтят през лятото, като в много градини се използват и като декоративни растения. Ядливата част, грудките (клубени), приличат на корените на джинджифила, а вкусът им наподобява на нещо средно между картоф и китайска круша. Земната ябълка расте даже на бедни почви, на лошо осветени места, при висока влажност. Грудките ѝ растат до края на месец ноември, като след това е добре да се изчака, преди да бъдат събрани, за да могат ценните вещества от горната част на растението да преминат и в грудката му. Грудките могат да бъдат събирани и през пролетта, тъй като презимуването не вреди на хранителния им състав – истински букет от витамини, протеини, захари, минерали.

Химичен състав на гулия
Земната ябълка съдържа 500 мг калий в 100 грама суровина, както и 73 калории, 17.4 г въглехидрати и 1.6 г. диетични фибри. Тя е с високо съдържание на желязо. Съдържа още фибри, витамини (предимно от група С и В - ниацин, тиамин, А, РР, фолиева киселина), различни минерали и микроелементи - фосфор и мед, следи от алуминий, хлор, йод, магнезий, сол, сяра и цинк, хистидин, бетаин, холин и хемаглутинин. Не съдържа мазнини.

Свойства на земна ябълка
-повлиява благоприятно обмяната на веществата;
-играе ролята на пребиотик като по този начин спомага за правилното функциониране на храносмилателния канал;
-стомашен тоник;
-особено полезно за хора с диабет;
-разхлабително;
-жлъчегонно;
Съдържа много витамини, минерали, като желязо, магнезий и калий. Земната ябълка е добър източник на инулин – полизахарид, който подхранва добрите бактерии в червата. Тъй като има качествата на разтворимите фибри, той не се разгражда в първите сегменти от храносмилателния ни тракт. Достига непокътнат до дебелото черво и там се превръща в идеален източник на храна за добрите бактерии (като бифидо бактерии и лактобацили). Така той се явява незаменим помощник при лечение на храносмилателния тракт, алергии, превенция от рак на дебелото черво, бъбречни проблеми и болести на пикочните пътища.
Гулията прочиства бъбреците, лекува болести на пикочните пътища и премахва пясък в бъбреците. За целта трябва да ядете сурови земни ябълки в продължение на 1 месец всеки ден. Дневната доза е, колкото средно голяма ябълка. Измивате и хрупате.
Интересни факти: Домашните животни, като кози, овце, крави, прасета, зайци и кокошки с голямо удоволствие ядат корените и надземната част на земната ябълка. Това значително подобрява здравословното им състояние, а също така увеличава съдържанието на мазнини в млякото им, както и броя на снасяните яйца от кокошките.
Плантациите от земна ябълка поглъщат въглеродния двуокис по-ефективно, отколкото горските насаждения. Освен това те отделят и повече кислород в атмосферата.
Какво може да се приготви от земна ябълка:
Сок - Вземете няколко земни ябълки, изчистете ги, обелете ги и ги настържете на ситно ренде. Сложете в марля и изтискайте сока.
Салата - Измийте и обелете 1-2 земни ябълки, 1-2 краставици, 1 морков. Зеленчуците се обелват и се нарязват на кубчета, добавят се магданоз, копър, няколко капки лимонов сок и зехтин.
Крем супа
500 г земна ябълка, обелена и нарязана на едри парчета.
400 г картофи, обелени и нарязани на по-дребни парчета.
2 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица масло
1 глава лук, нарязан на ситно
3 скилидки чесън, смачкани
1 литър вода
сол и бял пипер на вкус
В тенджера на умерен огън се загрява зехтинът и маслото и в тях се сотира лука за 4-5 минути, докато омекне. Добавят се скилидките чесън и се разбъркват за около минута. Изсипват се парчетата земна ябълка и картофите. Заливат се с водата и се посоляват със сол и бял пипер на вкус. Оставят се да заврат и се варят около 20-30 минути, докато зеленчуците омекнат. Охлаждат се леко и се пасират.
Супата се поднася с крутони, запържени в зехтин и масло.
Преглеждания: 224
Още обяви в Bazar.BG
Цена
Цена:
5 лв
100 рейтинг
Цветомир Димитров
В Bazar.BG от 31 октомври 2013г.
Последно активен днес в 00:37 ч.
169 обяви на потребителя
Съобщи за нередност!