Оцетът от черен бъз може да се използва като традиционна подправка за салати, супи и т.н., но той може да се приема и за подобряване на работата храносмилателната и отделителната системи, като се приема по една супена лъжица разтворена в чаша вода 10 минути преди ядене.Целебните му свойства са клинично доказани,той е изключително полезен за човешкия организъм. Богат е на антоцианови съединения, които неутрализират свободните радикали, които спомагат за извличане на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма.
Освен много ароматен, този оцет има силен диуретичен ефект, което го прави незаменим в борбата с наднорменото тегло. Освен това той съдържа ценни елементи, които спомагат за разграждане на мастните депа и намаляват постепенно целулита. Също така стопира задържането на вода, която придава на тялото и лицето ни онзи неприятен подпухнал вид.
Много подходящ е за мариноване и за всички салати.Може да се използва и в различните сосове към пилешки меса или за овкусяване на предястията с месо.
За направата му съм използвал единствено пчелен мед,останалото е бавна естествена ферментация (около4 месеца ) без никакви други добавки или дрожди .
Цената от 6лв е за пластмасова бутилка 1л.
Цена в стъклена бупилка - 8лв