В Bazar.BG от 12 януари 2022г.
Последно активен вчера в 16:23 ч.
Метод на извличане: Парна дестилация
Използваема част: Корен
Основни ползи:
ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ
Зингиберен, Камфен, β-Бизаболен, Цитрал, Гингерол
ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА
- подобряващо храносмилането
- естествен афродизиак
- обезболяващо
- отхрачващо
- противовъзпалително
ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ ДЖИНДЖИФИЛ
Комбинира се добре с етерични масла от бергамот, кимион, кориандър, лайм, розмарин, иланг-иланг, евкалипт, тамян и роза.
ДЖИНДЖИФИЛ – МАЛКО ИСТОРИЯ
Днес, джинджифилът е лесно достъпен в повечето хранителни магазини, но можете ли да си представите, че през 14-ти век половин килограм джинджифил е струвал колкото една овца?Измежду многото роднини на джинджифила са известните растения кардамон и куркума. Още от древността около 3000 г. пр.н.е. коренът от джинджифил намира широко приложение, както в традиционната азиатска кухня, така и в медицината. Джинджифилът е едно от най-важните растения в Аюрведа. Поради своите затоплящи свойства, джинджифилът намалява влагата и балансира водния елемент в човешкото тяло. По времето на Римската империя джинджифилът е пренесен в Европа. През Средновековието растението се радва на голяма популярност, особено в Англия. Легенда разказва, че първите джинджифилови човечета, без които не можем да си представим Коледа, са били направено специално за кралица Елизабет I. Джинджифилът има пикантен вкус и характерен силен, топъл, стимулиращ аромат. За да се получи етерично масло, коренът му се дестилира на пара. Лекарство или подправка, ценено както от лечители, така и от най-добрите готвачи в света, ползите от етеричното масло от джинджифил са неоспорими.