В Bazar.BG от 12 януари 2022г.
Последно активен вчера в 16:23 ч.
Метод на извличане: Студено пресоване
Използваема част: Кора
Основни ползи:
ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ
Лимонен, Линалил ацетат, Линалол, Терпинен, β-пинен
ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ БЕРГАМОТ
В парфюмерията, етеричното масло от бергамот се използва за хармонизиране на ароматите в парфюмните композиции. Комбинира се добре с етерични масла от черен пипер, тамян, здравец, портокал и иланг-иланг.
БЕРГАМОТ – МАЛКО ИСТОРИЯ
Бергамотът представлява ниско дръвче, получено чрез естествената кръстоска между цитрусовите дървета сладък лимон и тръпчив портокал. Неядливият хибриден плод се отглежда в Югоизточна Азия, Мароко, Тунис и Алжир. Маслото от бергамот се получава чрез студено пресоване на кората на плода на цитрусовото дърво. Бергамота се споменава в историческите източници още през XIV век, а първата известна овощна градина с това растение е от 1750 година. Съществуват две основни хипотези за произхода на името на бергамота. Първата предполага, че името на плода Citrus Bergamia произлиза от град Бергамо, област Калабрия, в Италия. Именно затова и до днес област Калабрия е основният производител на етеричното масло от бергамот, като на нея се падат цели 90% от световното производство. Според други източници бергамотът е получил името си от турските думи "бег-армуди", което означава “принцова круша". В древни времена бергамотът е бил използван като ароматизатор в чаената индустрия и като върхова нотка в парфюмни композиции, заради способността му да се комбинира хармонично с други аромати. Той е бил запазен изключително за богатите и кралските семейства.