В Bazar.BG от 12 януари 2022г.
Последно активен днес в 07:54 ч.
Метод на извличане: Парна дестилация
Използваема част: Узрели сухи плодове/семена
Основни ползи:
ОСНОВНИ ХИМИЧНИ СЪСТАВКИ
Карвон, Лимонен, Мирцен
ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА
- муколитично
- холеретично
- стимулиращо храносмилането
- карминативно
- акваретик
ЕТЕРИЧНИ СМЕСИ С МАСЛО ОТ КИМ
На емоционално ниво етеричното масло от ким има ободряващ ефект. Съчетава се добре с етеричните масла от босилек, бергамот, кориандър, джинджифил, римска лайка, канела, лайм и тамян.
КИМ – МАЛКО ИСТОРИЯ
Ким се среща в диворастящо състояние в Европа, Азия и Северна Африка. Растението е известно още като кръстоцветен и обикновен ким. Финландия и Канада са най-големите страни износителки, а Индия, Германия и САЩ са основните целеви пазари. Ким е многогодишно растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни, роднина на магданоза, копъра и морковите. На височина достига до половин метър и обикновено започва да цъфти на втората година. Плодчетата са малки, продълговати, тъмнокафяви на цвят. Имат остър аромат и сладък, но леко пикантен вкус, напомнящ анасон и лимон. Плодчетата се събират, натрошават и се превръщат в етерично масло от ким чрез парна дестилация. В исторически план има доказателства, открити в езерни почви в Швейцария, които предполагат, че подправката е най-малко на 5000 години. Има и други археологически доказателства като кимови плодове, намерени край огнищата на жилища в Германия още от 3000 г. пр. н.е.. Подправката е използвана и в Римската империя. Именно на нея често се приписва разпространението на ким в цяла Европа по време на кръстоносните походи. Твърди се, че ким е бил култивиран в Европа още през Средновековието. В средните векове хората вярвали, че семената от ким могат да прогонят духовете и демоните.