
В Bazar.BG от 12 януари 2022г.
Последно активен днес в 09:59 ч.
Метод на извличане: Парна дестилация
Използваема част: Листа, цъфтящи връхчета
Основни ползи:
Основни химични съставки
Евгенол, Линалол, Метилкавикол
Етерични смеси с масло от Босилек
Етеричното масло от босилек се използва като връхна нотка в парфюмерията. Ако търсите идеи за смеси с етерично масло от босилек, можете да комбинирате с етерични масла от лавандула, иланг-иланг, бял бор, чаено дърво, бергамот и лимон.
Лечебни свойства
- противовъзпалително
- антибактериално
- болкоуспокояващо
- спазмолитично
- тонизиращо храносмилането
- диуретично
- дезодориращо
Босилек – малко история
Босилекът е едногодишно растение от сем. Устоцветни. Често е наричан „царска билка“ или „царска подправка“. Названието на растението произлиза от древногръцката дума „Basileus“ (βασιλεύς), която означава „цар“, а легендите за това наименование са много. У нас босилекът е познат с наименованието царско биле. Една от легендите твърди, че ароматното растение е растяло на мястото, където свети Константин и Елена открили кръста на Исус Христос. На запад, през Средновековието босилекът бил символ на плодовитостта и носител на човешката чистота и добродетелност. В древна Индия и тропическа Азия босилекът е смятан за свещен аромат и свещена билка, свързана с любовта и верността. В Индия босилекът е свещен за Кришна и Вишну и е почитан във всеки дом. Италианците го смятат за неизменна част от тяхната културна традиция. За тях босилекът е символ на любовта.
В България босилекът се използва в църковните богослужения като част от ритуала по освещаване на вода и е тачен като свята трева. Босилекът създава оптимистичен възглед за живота. Това растение има много магически свойства. Билката предпазва къщата от негативни вибрациии, носи щастие на цялото семейство и е благоприятно да се отглежда във всеки дом. Босилекът има силен и отличителен аромат, добавен към симфонията от аромати и вкусове на изисканите блюда – придава вълшебен вкус, носещ уханието и традициите на хилядолетия кулинария. Наред с кулинарните достойнства подправката притежава и силни антимикробни и антиоксидантни свойства, което освен вкусна я прави и много полезна ‒ съвършенство в един красив и ароматен стрък.