В Bazar.BG от 12 януари 2022г.
Последно активен днес в 16:20 ч.
Метод на извличане: Парна дестилация
Използваема част: Семена
Основни ползи:
Основни химични съставки
Линалол, α-пинен, γ-терпинен, Камфор
Лечебни свойства
- антибактериално
- карминативно
- седативно
- тонизиращо
- аналгетично
- противогъбично
Етерични смеси с масло от Кориандър
Етеричното масло от кориандър се използва като връхна нотка в парфюмерията. Съчетава се добре с етерични масла от бергамот, канела, джинджифил, лавандула, мента, грейпфрут, лимон, нероли и портокал.
Кориандър – малко история
Наименованието на растението кориандър произлиза от гръцката дума „koriannon“, която буквално означава „дървеница“, производна на гръцката дума „koros" (насекомо). Пълното ботаническо наименование означава „култивирано растение с мирис на дървеници“. Кориандърът се споменава още в древни санскритски писмени източници, в които се пише, че е растял в градините на древна Индия преди около 7000 години. Семена на кориандър са открити в една от гробниците на 21-вата египетска династия преди около 3000 години. Според исторически източници, кориандърът е бил използван от древните гърци като афродизиак. Гръцкият лекар Диоскорид е смятал, че консумацията на подправката повишава мъжката потентност. В китайската митология се е смятало, че семената на растението кориандър притежават способността да осигурят безсмъртие. В „1001 нощ“ или „Арабски нощи“, книга, създадена преди повече от 1000 години, семената от кориандър са споменати като част от смес, за която се е смятало, че може да помогне на бездетен мъж да има потомство. Кориандърът се споменава в Библията, в Стария Завет (Изход 17:31), където описанието на манната небесна, с която се хранели Мойсей и неговия народ в продължение на 40 години, докато са се скитали из пустинята, много напомня семена от кориандър: „Тя беше бяла и приличаше на кориандрово семе и вкусът ѝ беше като на пита, смесена с мед”. През Средновековието и по времето на Ренесанса, кориандърът е бил добавян към любовни отвари, тъй като се е смятало, че има качества на афродизиак и стимулира страстта, особено когато се консумира заедно с вино.