Мононатриев глутамат / натриев глутамат - MSG → Обява 50575392

Мононатриев глутамат / натриев глутамат - MSG
гр. Пловдив, Център Наблюдавай

Публикувана/обновена на 21 ноември в 09:52 ч.

Състояние
Ново
Доставка
Купувача

Имам удоволствието да Ви предложа изключително чист мононатриев глутамат произведен от японскатата компания Ajinomoto! Ajinomoto е водещата хранителна компания в Япония, специализирана в производството на аминокиселини и подправки, получени по специални технологии за ферментация. Компанията също така произвежда преработени храни, включително сухи смеси за супи, замразени храни и продукти за напитки. Ajinomoto е ключов доставчик на мононатриев глутамат и нуклеотиди за световни производители на храни, включително Nestle. Добавките за животни, здравеопазването и специалните химикали са останалата част от бизнес портфолиото на AJINOMOTO!

Какво е мононатриевият глутамат (МНГ)?
Мононатриевият глутамат се използва за засилване вкуса на храната вече почти един век. Глутаматът се съдържа в храните, съдържащи протеини, като месо, зеленчуци, птиче месо и мляко. Човешкото тяло също произвежда голямо количество глутамат. Мускулите, мозъкът и други органи от човешкото тяло съдържат около 1.8кг глутамат, а майчината кърма съдържа повече глутамат, отколкото кравето мляко.
Глутаматът съществува под две форми: свързан глутамат (свързан е с амино киселини, образувайки молекули белтъчини) и свободен глутамат. Само свободният глутамат може да се използва за засилване вкуса на храната. Храни, които често биват използвани заради по-силния им аромат, такива като доматите и гъбите, съдържат големи количества свободен глутамат.

От колко дълго се използва мононатриевият глутамат?
Преди около 1200 години готвачите от Ориента открили, че някои ястия, приготвени с морски водорасли имат много по-добър вкус. Но едва през 1908г. проф. Кикунае Икеда, от Университета в Токио, изолирал глутамата от морските водорасли и разкрил тайната на неговите засилващи вкуса способности. От тогава досега глутаматът се използва като ефективен начин за подобряване вкуса на храните.

Как се добива мононатриевият глутамат?
Най-често той се приготвя чрез ферментация - процес подобен на този, при който се приготвят киселото мляко и оцетът. Най-напред процесът започва с ферментацията на царевица, захарно цвекло или захарна тръстика. Добитият продукт е под формата на фини бели кристали, които се разтварят лесно в течности и лесно се смесват с различни храни.

Използването на мононатриевия глутамат в хранителната промишленост:
Как мононатриевият глутамат засилва вкуса на храната?
Готвачите по целия свят добре знаят, че има някои храни, които имат по-разпознаваем и приятен аромат от други, именно заради това тези храни често се използват като съставки на различни рецепти.
Установено е, че глутаматът е много важен елемент от процеса на зреене, който предизвиква и по-наситения аромат на продуктите. Ето защо храните, богати на глутамат (такива като домати, сирене и гъби), се използват да придават вкус на храната.
МНГ засилва основния вкус на много храни. Скорошни изследвания показват, че МНГ има способността да извлича на повърхността уникалния вкус, наречен в Япония „umami”, а в Америка често описван като апетитен вкус на месо. „Umami” се смята за петия елемент на вкуса, като допълнение към соленото, сладкото, горчивото и киселото. Като неизменна част от световната кухня този вкус е общ за бульоните в Европа, стридения сос в Китай, соевия и рибения сос в Азия.

Как се използва глутаматът при готвене?
МНГ спомага проявяването на най-хубавите натурални аромати в много различни храни, като например месо-свинско, телешко, птиче; морски храни и зеленчуци. Супите и сосовете са едни от ястията, при които успешно може да се използва МНГ в умерени количества.
Докато глутаматът се смесва добре със солено и кисело, то в комбинация със сладко или горчиво той не може да направи нищо за засилването и подобряването на вкуса.
Приблизително около половин чаена лъжичка МНГ може да засили вкуса на около 500гр месо или 4 до 6 порции със зеленчуци или супа.
МНГ прави вкусът на хубавата храна още по-добър, но не може да направи вкусът на по-недоброкачествената храна по-хубав.

Цена:
0.250кг - 11.00лв
0.500кг - 20.00лв
1.000кг - 36.00лв
2.000кг - 68.00лв
3.000кг - 96.00лв
4.000кг - 120.00лв

Преглеждания: 328
Другите търсят също
Препоръчани за теб
Цена:
11 лв 5,62 €