Dr. Nature Л-Триптофан, 60 капсули → Обява 51872235

Dr. Nature Л-Триптофан, 60 капсули
гр. Стамболийски, Пловдив Наблюдавай

Публикувана/обновена на 24 ноември в 17:39 ч.

Доставка
Купувача
Вид
Други
Опаковка: 60 капсули за 60 дни
Марка: Doctor Nature
При стрес, нервно напрежение, депресивни мисли и безсъние!

Всяка капсула съдържа: Л-Триптофан – 500mg

Dr. Nature препоръчва при:

  • повишен стрес и нервно напрежение;
  • невъзможност за отпускане и релаксация;
  • нервни разстройства и лошо настроение;
  • безсъние и нарушени фази на съня;
  • тревожност и склонност към депресия;
  • прояви на невъздържаност, липса на самоконтрол и агресия;
  • повишен апетит на нервна почва и склонност към напълняване;
  • обща отпадналост и липса на концентрация и мотивация;
  • проблеми с паметта.

Фактори, провокиращи появата на дефицит на Л-триптофан:

  • период на значителен стрес;
  • спазване на рестриктивни диети;
  • нарушена чревна абсорбция;
  • вегетарианство;
  • интензивни тренировки;
  • прекомерна консумация на алкохол;
  • прием на определени орални контрацептиви;
  • метаболитни нарушения.

Начин на употреба: 1 капсула дневно.

Действие: Л-триптофан е есенциална аминокиселина,
която играе решаваща роля в производството на невротрансмитери като
серотонин и мелатонин, отговорни за регулирането на настроението, съня,
апетита и други физиологични функции, важни за поддържането на здрава
нервна система. Най-богат неин естествен източник са рибата и морските
дарове, пуешкото, телешкото и свинското месо, яйца, млечни продукти,
пълнозърнести продукти, картофи и др. При небалансирана диета
л-триптофан може да се приеме и под формата на хранителна добавка.

L-триптофанът
се превръща в серотонин чрез биохимичен процес, наречен серотонинов
път. Първо, L-триптофанът се поема от невроните в мозъка и се превръща в
5-хидрокситриптофан (5-HTP) от ензима триптофан хидроксилаза. Тази
реакция изисква кофактора тетрахидробиоптерин (BH4). След това 5-HTP се
превръща в серотонин (известен също като 5-хидрокситриптамин или 5-НТ)
от ензима ароматна L-аминокиселина декарбоксилаза (AADC).

Ползите за здравето от л-триптофан произтичат от неговата биологична роля.

  • Триптофан и серотонин

Като предшественик на невротрансмитера серотонин,
л-триптофанът участва в механизмите за контрол на стреса и напрежението,
намалява глада на нервна почва, действа като седатив, всъщност влияе
пряко върху настроението ни.

Няколко проучвания показват, че може да има връзка между депресията и
диета с ниско съдържание на триптофан. Например проучване на
Университета на Вашингтон установило, че ниските нива на серотонин са
основен фактор за промените в настроението и по-специално за проявите на
нервност и липса на самоконтрол. Серотонинът в мозъка може да играе
същата роля като антидепресантите, подобрявайки значително общото
благосъстояние. По този начин доброто снабдяване на тялото с триптофан
има положителен ефект върху синтеза на серотонин, което означава, че
подобрява нашето психическо състояние.

  • Триптофан и мелатонин

Участвайки в производството на мелатонин, „хормона
на съня“, тази аминокиселина допринася за лесното заспиване и подобрява
качеството на съня, регулира циркадните ритми. Производството и
секрецията на мелатонин започва привечер и се случва в много малка
ендокринна жлеза, наречена епифиза.

Скорошни
изследвания показват, че l-триптофанът насърчава спокойния сън, като
поддържа достатъчни нива на серотонин през деня, за да произвежда
мелатонин през нощта. Увеличаването на количеството аминокиселини ще ви
помогне да заспите по-бързо, да спите по-дълго и да се събуждате
по-рядко през нощта.

  • Триптофан и никотинова киселина

Триптофанът е провитамин, отговорен за синтеза на никотинова киселина
(витамин B3) в черния дроб. Никотиновата киселина е основният компонент
на NAD+ и NADP, основни коензими, които регулират стотици метаболитни
процеси в нашето тяло, от храносмилането до имунната система. Този
витамин участва в производството на енергия, помага в борбата с
хиперхолестеролемията и помага за намаляване на нивата на триглицеридите
в кръвта.

  • Триптофан и загуба на паметта

Ниските нива на триптофан могат да увредят
краткосрочната и дългосрочната памет и да потиснат други когнитивни
функции. Проучване, проведено в университета в Бордо (Франция), показва,
че триптофанът подобрява паметта както при здрави възрастни, така и при
възрастни с дефицит на паметта. Принципът на действие на тази
аминокиселина е подобен на положителния ефект на л-триптофан върху
настроението.

  • Триптофан и протеинов синтез
  • Протеините в тялото ни непрекъснато се разграждат и
    синтезират. Когато сме в равновесие, говорим за „стационарно състояние“.
    След поглъщане на храна протеините се разграждат на отделни компоненти,
    а именно свободни аминокиселини. В зависимост от това коя част от
    тялото ни съдържа определено количество аминокиселини, „аминокиселинните
    пулове“ се синтезират в протеини, когато е необходимо. По този начин
    л-триптофанът също е включен в групата от аминокиселини и играе важна
    роля в синтеза на протеини.

Преглеждания: 36
Моля, следете за наличието/липсата на документ удостоверяващ вписването в регистрите съобразно Закона за храните към всяка обява!
Другите търсят също
Препоръчани за теб