Мунг Дал / Белен боб мунг / TRS Mung Dal 500g
Разфасовки:
Лещата Мунг Дал е една от най-популярните в индийската кухня и е жълта на цвят. Тя е толкова популярна, защото се готви лесно и резултатът е винаги отличен. Едно от най-важните качества на тази леща е, че е много лека за храносмилане в сравнение с останалите.
Желателно е да погледне за камъчета, или да я почистите преди готвене и е препоръчително да я накиснете за известно време. Препоръчваме да търсите брендирани опаковки, а не да я купувате насипно, защото това ще гарантира правилно съхранение, високо качество, чистота на продукта(вероятно няма да има нужда от чистене), произход, както и срок на годност.
УПОТРЕБА:
В някои страни, лещата Мунг Дал се използва в комбинация с други варирва, за приготвянето на различни десерти, сладолед, кейкове и др.
С Мунг Дал се правят извесните ястия Дал Тадка и Дал Фрай.
Най - простия начин да си сготвите тази леща е със нарязан лук, джинджифилово-чеснова паста, домати със зелени чушки и кимион.
Може да сготвите чудесни супи, сладки и дори пюре от Мунг Дал.
Изключително вкусна е сготвена в тенджера под налягане, смачкана и сервирана гореща с масло или сметана.
В комбинация с Урид Дал може да приготвите екзотични Вадас и Меду Вадас.
Варена Мунг Дал се ползва много често за приготвяне на пикантни Парати (традиционен индийски хляб).
С тази леща може да приготвите най различни Кичди (ястия с ориз и леща) и Пулао (ястия с ориз варен в предварително подправена вода или сос).
Ползва се като пълнеж или плънка.
СЪХРАНЕНИЕ:
Мунг Дал е трайна, ако се съхранява правилно далеч от влага.
Съхранявайте в херметически затворен съд (буркан).
След отваряне на пакета, в който я купувате може да седи не по малко от 3-4 месеца на стайна температура.
Вече сготвена, може да седи 2 до 3 дни в хладилника.
ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО:
Силно се препоръчва в диетата на болни хора.
Това е сравнително лека храна, препоръчва се при бременност.
Чудесен източник е на хранителни вещества както при деца, така и при възрастни
Жълтата леща Мунг Дал е съществена храна за растежа при децата и изграждането на техния имунитет.
Чудесен източник на протеини, диетични фибри, желязо и минерали
Има ниско съдържание на мазнини и не съдържа холестерол.
Чудесен източник на калий, калций, Витамини А, В-комплекс, С и D.