Модел #1 (рисунка тухли) - 1450 лв.
обем 30л, височина 80 см, диаметър 45 см, диаметър на гърловината 28 см, дебелина на стени 5 см, тегло 65 кг
Модел #2 (рисунка птица) - 1550 лв.
обем 47л, височина 96 см, диаметър 47 см, диаметър на гърловината 28 см, дебелина на стени 6 см, тегло 72 кг
Модел #3 (рисунка малко цвете) - 1650 лв.
обем 70л, височина 97 см, диаметър 57 см, диаметър на гърловината 29 см, дебелина на стени 6 см, тегло 98 кг
Модел #4 (рисунка огън) - 1850 лв.
обем 84л, височина 102 см, диаметър 62 см, диаметър на гърловината 32 см, дебелина на стени 7 см, тегло 110 кг
Модел #5 (рисунка голямо цвете) - 2150 лв.
обем 101л, височина 112 см, диаметър 67 см, диаметър на гърловината 40 см, дебелина на стени 8 см, тегло 121 кг
В комплекта към тандирите са включени:
1. Лопатка от ковано желязо
2. Ръжен от ковано желязо
3. Водач за гърловината (кръстачка)
4. 8 бр. шиш с фиксатор (неръждаема стомана, дебелина 2мм, ширина 15 мм, дължина 40-45 см)
5. Комплект "4 в 1" (втулка за птици, елха, чугунена тава, двуредна мрежа)
6. Инструкция
Отделно може да се поръча и тандирна количка.
Тандирът е вертикална пещ с форма на делва, полусфера или цилиндър, изработена от шамотна глина, огнеупорен приороден материал. Използува се главно за печене и приготвяне на храна. В Европа идва от страните на югозападна Азия, родината му е средна и централна Азия, но е разпространен по цял свят под различни форма, имена и големина.
Характерен за тандира е високият топлинен КПД, поради ефективното акумулиране на топлината в процеса на изгаряне на горивото (дърва).
Храната се приготвя в нажежената пещ след изгаряне на горивото, поради което тя се изпича равномерно отвсякъде, едновременно и без дим.
Веднъж нагрят, тандирът може да задържи топлината с часове, в зависимост от дебелината на стените и приложените технологии при изработката му.
Независимо от това дали е стационарен или преносим, тандирът е много красиво и полезно допълнение към кухнята и дома.
Достойнствата на тандира са:
* по-малко работа:
- отпада нуждата от постоянно наглеждане, бъркане, въртене и др. действия при готвенето - продуктите в тандира се изпичат равномерно и едновременно
- отпада нуждата от постоянно подклаждане, раздухване на огъня, дим по храната и хората. Едно зареждане с гориво обезпечава от 2 до 8 часа работа (в зависимост от типа тандир и неговата изработка)
- до изстиването си, тандирът може да послужи за приготвяне на голямо количество храна
- паралелно с изпичане на месо, в него може да се пече хляб (по стените му), вари супа и др.
* без загаряне и дим, а чрез бавно топлинно задушаване - високата температура, акумулирана в стените на тандира (която е средно около 400 градуса С) е главният топлинен източник при изпичането, така че продуктите не загарят и не се опушват, поради близост или директен контакт с огън/жар
*целогодишно - тандирът може да се използува целогодишно, независимо от метеорологични и температурни условия (дъжд, сняг, вятър, температура и влажност на въздуха не влияят на готвенето)
*навсякъде - за външно или вътрешно ползуване
*диетична храна - продуктите, приготвени в тандир, запазват своите витамини, микроелементи и естествен вкус
*вкусно - за постигане на високи вкусови качества няма нужда от масло - месото, приготвено в тандир е сочно и ароматно
*икономичност:
- малко топлина се губи от изгаряне в атмосферата, от вятър - преобладаващото придобито количество топлина остава в тандира, акумулирано в стените му
- докато се разгаря, тандирът може да бъде използуван като печка за чугунен казан, тенджера или тава/тиган за паралелно готвене на нещо друго, изпичане на хляб, сладки и др.
- до изстиването му, от него се излъчва топлина
* красавец
Заповядайте в магазина ни на следния адрес: гр. София 1632, Търговски Център Овча Купел, 1 етаж, магазин за чугунени съдове
(намира се на юго-западния ъгъл на кръстовището на бул. Линкълн и ул. Монтевидео, GPS 42.690376, 23.253912).