Доставка с Еконт
ОСТАВАТ
00часа
00мин.
00сек.
до големите отстъпки на
Ден за разпродажби
Обявата не е активна. Намери подобни обяви в Музика -> Грамофонни плочи в гр. София.

Валя Балканска – BHA 11889 → Обява 30410157

Валя Балканска – BHA 11889, снимка 1
Обявата не е активна!
Валя Балканска – BHA 11889, Договаряне
гр. София Изтекла/Деактивирана на 23 март в 14:04 ч.
Състояние
Използвано
Доставка
Лично предаване; Купувача
Балкантон ‎– BHA 11889

при интерес пишете на лични
отговарям бързо

А
Излел е Делю хайдутин
Момиченце, малачичко,
Ръса девойка липсала,
Съодните, севдим, сьодните,
Агне, вакло агне,
Обр. Стефан Мутафчиев (2—4), Стефан Кънев (5). Съпр. на гайда Димитър Петковски (1), оркестърът на АНПБРТ с дир. Димитър Лавчев (2, 3, 4), оркестър с дир. Боян Нанков (5)

В
Проводи ма майчинко,
Какво е ново станало,
Дай се ма, майчо,
Гори ми, гори юначе,
Марудо, кузум Марудо,
Добре ми дойде, юначе,
А га бех мома лефтера
Обр. Стефан Кънев (1, 2, 5, 7), Коста Колев (3, 4), Христо Тодоров (6)
Съпр. оркестър с дир. Коста Колев (3, 4), Христо Тодоров (6), оркестърът на АНПБРТ с дир. Боян Нанков (1, 2, 5, 7)

Валя Балканска (родена Фейме Кестебекова в българо-мохамеданско семейство , 8 януари 1942 г. в с. Арда, България) е българска народна певица от Родопската фолклорна област, популярна най-вече със своето изпълнение на народната песен „Излел е Делю хайдутин“, което е включено в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.
Най-известният ѝ запис − самостоятелно изпълнение на песента „Излел е Делю хайдутин“ − е направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и е издаден на плоча в САЩ. Няколко години по-късно екземпляр от плочата попада сред закупените за прослушване записи при подготовката на Златната плоча − послание от Земята, което да полети извън пределите на Слънчевата система на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата „Вояджър“ на НАСА. Песента е включена в окончателната 90-минутна селекция от музикални произведения от Карл Сейгън и полита най-напред на „Вояджър 2“, който е изстрелян 20 август 1977 г., а две седмици по-късно − на 5 септември 1977 г. − и на „Вояджър 1“. На 25 август 2012 г. „Вояджър 1“ става първият обект с човешки произход, който напуска Хелиосферата и навлиза в Междузвездната среда.

Мартин Кьониг: Отидохме в Смолян, в малка класна стая в едно училище, цялата в дърво, с нисък таван. Най-лошата стая за запис. Записахме песента само веднъж. Гайдарите бай Лазар и бай Стефан бяха чудесни. Сложихме ги в дъното на стаята, защото звучат силно, а Валя отпред. Имахме един микрофон за атмосферата, един микрофон за Валя. Така направихме записа „Излел е Делю хайдутин“

„Видях Валя на фолклорен събор в Копривщица, когато дойдох за
първи път в България през 1965 г. Тогава тя беше на 24 години. През
следващите две години отново се върнах и пътувах из цялата страна да правя записи на песни и танци, тогава бях учител по танци и живо ме интересуваха. В този период направих запитване дали ще получа подкрепа за записи на автентична музика от български села. Но поставих условия ние да решим кои песни и изпълнения ще запишем за американската аудитория“, разказа известният учен, изследовател и запален фолклорист.

Когато видял Валя за първи път, тя била много млада, но гласът й бил покоряващ, излъчването – уникално.

още обяви в профила Грамофонче
Преглеждания: 1 583
Още обяви в Bazar.BG
Популярни търсения: балканска валя
Интересни предложения: Обяви Копривщица днес
Вижте подобни обяви: