Йоща -Ribes nidigrolaria, RibesXnidigrolaria
Описание: Йощата е хибрид между касиса и цариградското грозде. Представлява висок храст с много стъбла. За разлика от цариградското грозде при нея липсват бодли. Листата са събрани в снопчета на къси дръжки, имат ширина 6-7 см в диаметър и са закръглено нарязани и овласени. Цветовете и плодовете са събрани в гроздчета. Растението е еднодомно и самоопрашващо се. Йощата е слабо познат у нас плоден храст, заслужаващ повече внимание, защото е непретенциозен за отглеждане. Напълно зимоустойчив за нашите условия.
Размер: Височина и ширина до 2 м.
Цъфтеж: Невзрачен. Цветовете са зеленикаво-червеникави, събрани в гроздчета, появяват се през април-май.
Отглеждане: Слънчево или полусенчесто място, влажна, но добре дренирана почва. Всъщност йощата е доста толерантна към засушаване и бедни почви, но за да има добро плододаване, е необходимо за нея да се полагат грижи - да се полива редовно и да се тори. Максималната си урожайност достига след 3-4 години. В началото на зимата могат да се изрежат най-слабите клонки. Юни месец е добре клоните на целия храст да се съкратят с цел да се контролира едрия му ръст, а и това способства за залагане на повече цветни пъпки през следващата година. На 3-4 години може да се прави подмладяваща резитба, при която се изрязват най-старите клони.
Използване: Плодовете на йощата зреят неравномерно - през юли - август. Харесвани са и от птиците. Вкусът им е нещо средно между касис и цариградско грозде и е леко кисел. На цвят трябва да са черни, за да са добре узрели. Могат да се употребяват пресни, замразени или консервирани. Богати са на витамин С.
За поръчка пишете на лично