Доставка с Еконт

Георги Чилингиров - Стефан Захманов - гайда - нова плоча - ВНА 10162 → Обява 32238283

Георги Чилингиров - Стефан Захманов - гайда - нова плоча - ВНА 10162
гр. София Наблюдавай

Публикувана/обновена на 20 април в 01:26 ч.

Състояние
Ново
Доставка
Лично предаване; Купувача
Георги Чилингиров - Стефан Захманов - гайда - 1978 г.
Балкантон - ВНА 10162

при интерес пишете на лични
отговарям бързо

А
1. Георги Чилингиров - Руфинка болна легнала
2. Георги Чилингиров - Изплела съм ти, севдице
3. Стефан Захманов - Овчарска мелодия и Хоро
4. Георги Чилингиров - Вчера ми, майчо, заминах
5. Георги Чилингиров - Стани ми, майчо, омеси
6. Стефан Захманов - Сворнато хоро

В
1. Стефан Захманов - Овньо вакъл, каматен и Хоро
2. Георги Чилингиров - Ворвите дружки на Рожен
3. Георги Чилингиров - Добрице, моя дощеро
4. Стефан Захманов - Кара ли та, Руске ле и Дерекьовско хоро
5. Георги Чилингиров - Молих те, майчо
6. Георги Чилингиров - Де се е чуло, видяло

Георги Чилингиров е един от най-известните български народни певци, често определян като доайен на родопската песен. Той е сред най-известните народни изпълнители, които прославят родопската песен извън пределите на страната.
Георги Чилингиров е роден в ахърчелебийското село Аламидере на 4 декември 1914 г. и произхожда от стар хайдушки род Чилингирови. Дядо му Гого Чилингир е съратник на хайдутите, а баща му става хайдутин в балкана и се сражава с турците. От баща си Никола, който бил кръчмар в селото, певецът научава народните песни. Заучава песни по места, където се пее по различни поводи – сватби, събори и т. н., и от хора, които знаят да ги пеят. Научава и много песни от майка си и баща си и така успява да запомни около 700 – 800 песни. Участва в младежка певческа група. Не се задоволиява само с пеенето и се научава да свири на родопска гайда.

През 1948 г. Чилингиров е поканен да направи първите си записи в Радио „София“, след като по-рано през същата година е открит за широката публика от композиторите Асен Диамандиев и Георги Бояджиев от Радио „София“ при едно участие на певеца на празника на Свети Панталеймон край Рожен. Веднага след това Георги Чилингиров е поканен в Радио „Пловдив“, където прави първите си записи, а след това записва редица песни заедно с Ансамбъла за народни песни на БНР. Започват многобройни участия на големи сцени в България. От 1948 г. е в състава на Ансамбъла за народни песни при ОНС Пловдив до неговото закриване през 1961 г. Наред с това той изнася повече от 10000 концерта в СССР, Чехословакия, Румъния, Полша, Унгария, ГДР и ФРГ. Чилингиров често пътува и в чужбина заедно с изтъкнати изпълнители, сред които Борис Машалов, Радка Кушлева, Мита Стойчева, Надежда Хвойнева и много други. Сценичният му образ е внушителен не само като вокални характеристики.

Георги Чилингиров е първият народен певец, записал популярните песни „Руфинка болна легнала“ и „Излел е Дельо хайдутин“.

Взима участие във фолклорна група „Наша песен“ заедно с популярните български народни певици: Радка Кушлева, Мита Стойчева, Гюрга Пинджурова, Атанаска Тодорова.

Впоследствие е поканен за солист в Пловдив на създадения от Асен Диамандиев фолклорен ансамбъл. Тук изпълнява едни от най-известните родопски песни в дует с Радка Кушлева. В творческия си път Георги Чилингиров има зад гърба си повече от 40 000 концерта в България и в чужбина – Германия, Австрия, Швейцария, Полша, Унгария, Русия, Сърбия, Франция, Чехия. Носител е на наградата „Майстор на народната песен“. На 80 години се научава да свири на родопска каба-гайда.

През 2000 г. Етнографският музей в Пловдив издава книгата „Родопски песни за бално и за драго на Георги Чилингиров“. В нея намират място 130 нотирани песни на певеца с речник на по-непознатите родопски думи.

Незабравимо остава сценичното му присъствие, облечен в автентичния костюм на родопски комита – неразделен атрибут от неговото сценично облекло. Дискографията на певеца включва две малки и една дългосвиреща грамофонни плочи, аудиокасета и компактдиск.

Стефан Захманов е роден на 14 декември 1903 година в село Долно Дерекьой (днес Соколовци). Един от старите майстори на родопската каба гайда, който прославил не само родното си село, а Родопите и България по света.

„Къщата в Соколовци беше постоянно пълна с хора. На гости ни идваха известни народни певици, аз ги познавам от него, и Христина Лютова, и Валя Балканска, и много други. Големия му приятел и съратник гайдаря Лазар Каневски с който свиреха много и обикаляха по света. Много харесвах да ходя в Соколовци, защото беше весело. Имам страхотни спомени“ , разказва една от внучките на Стефан Захманово.

още обяви в профила Грамофонче
//www.youtube.com/embed/vSkBVR7s8eY
Преглеждания: 1 077
Още обяви в Bazar.BG
Цена
Цена:
Договаряне
156 рейтинг
Грамофонче - колекция грамофонни плочи
В Bazar.BG от 26 март 2020г.
Последно активен днес в 16:25 ч.
840 обяви на потребителя
Съобщи за нередност!