Цена е за 500гр -5лв
При поръчка над 50лв. Безплатна доставка до офис на Еконт или Спиди
Черното е новото зелено в света на балансираното хранене: черен ориз, черен боб, къпини, черници, асай бери, черен чай и т.н.
Запознайте се с черната леща – когато се свари, зрънцата й са толкова лъскави, че приличат на черен хайвер от моруна (ето защо е известна още като белуга (моруна)). За разлика от „класическата“ кафява, както и червената и зелена, тя не се разкашква, когато се сготви. Зрънцата запазват формата си, а това, както и необичайният й вид я правят ефектна добавка за салати и супи.
Черната леща дължи цвета си на антоцианините – пигментите, които се съдържат в плодове като гроздето, къпините и боровинките и които са известни с антиоксидантните си качества. Както всички варива, лещата е добър източник на протеин. Всъщност, около 30% от калорийния й състав идва от него, което я превръщат в третата на най-богата на белтъчини растителна храна след соята и конопа. Протеините в лещата доставят незаменимите аминокиселини изолевцин и лизин.
Начин на употреба:
Поставете лещата в цедка и я изплакнете под течаща студена вода. Накисва се за няколко часа, сварете я с вода в съотношение 1:2 – ако прибавите повече, хранителните вещества ще се „размият“ в нея. Може да долеете вода при необходимост, ако видите, че по време на готвенето лещата абсорбира повече.Черната леща е подходяща най-вече за салати. Използва се в индийската кухня.
Хранителна стойност за 100 гр:
Енергийна стойност - 1477 kJ/ 352 kcal
Мазнини - 1.06 гр
от които наситени - 0.156 гр
Въглехидрати - 60.08 гр
от които захари - 2.03 гр
Протеини - 25.8 гр
Фибри - 30.5 гр
Сол - 0.015 гр
Страна на произход: Германия