Публикувана/обновена на 05 септември 2024г. в 15:08 ч.
Състояние
Ново
Доставка
Купувача
Издателство
Фабер
Град на издаване
Габрово
Година
2010 г.
Език
Български
Страници
296
Корици
Меки
Категория
Етнология и етнография
В Том 1 се съдържат материали за храната на торлаците, храната на българската трапеза в петъчен ден, храната по време на Васильовден и др. А също и: "Сензорната класификация на българската традиционна храна"; "Хляб - обредност и символика в живота на българина"; "Еленският бут" и консумацията на свинско месо - щрихи към традиционната храна на балканджиите от Еленския край". Статиите за хляба са няколко и много интересни. От тях читателят научава защо хлябът е и табу и какво място заема симитчето в храненето на габровеца.