Оцетна киселина 1 литър
Цена с ДДС - 14,00 лв
Доставката с Еконт е с 10% отстъпка от куриерската такса
Оцетната киселина (CH3COOH), позната
още като етанова киселина, е органично химическо съединение,
най-известно с това, че на него оцетът дължи киселия си вкус и острата
си миризма. Чистата, безводна оцетна киселина е безцветна хигроскопична течност и замръзва под 16,7°C до безцветно твърдо кристално вещество. Оцетната киселина е корозивна и изпаренията ѝ дразнят очите и носа, въпреки че е
слаба киселина, що се отнася до способността ѝ да се дисоциира във
водни разтвори.
Оцетната киселина е една от
най-простите карбоксилни киселини (най-простата след мравчената
киселина). Тя е важен химически реактив и промишлен химикал, който се
използва в производството на полиетилентерефталат (PET), използван
главно за производство на пластмасови бутилки за напитки; на целулозен
ацетат, главно за фотофилми и на поливинилацетат за лепило за дърво,
както и в много синтетични влакна и тъкани. В домакинството разтвор на оцетна киселина се използва често за отстраняване на варовикови отлагания. В хранителната промишленост оцетната киселина се използва под код за хранителна добавка Е260 като регулатор на киселинността.
В пчеларството оцетната киселина се използва за съхранение на восъчните пити и предпазването им от восъчен молец.
Глобалните нужди от оцетна киселина
са около 6,5 милиона тона годишно, от които около 1,5 Mt/година се
получават от рециклиране, останалите се произвеждат от нефтохимически
суровини или от биологически източници.
Оцетната киселина има широко
приложение в домакинството. 6% и 9%-ните ѝ разтвори са известни под
търговското наименование оцет. Освен като подправка, оцетът се използва и
като консервиращо средство при приготвянето на различни туршии.
Тривиалното наименование „оцетна киселина“ се използва най-често и е официално предпочитано от IUPAC. То
съответства на латинското наименование acidum aceticum, произлизащо от
латинската дума за „оцет“ - acetum. Синонимът „етанова киселина“ е
систематично наименование, което понякога се използва при въведение в
химическата номенклатура.
Тривиалното наименование на безводната оцетна киселина е „ледена оцетна киселина“. Както и немското наименование Eisessig (букв. „леден оцет“),
името идва от подобните на лед кристали, които се образуват малко под
стайна температура при 16,7 °C.
Най-често използваното официално съкращение за оцетна киселина AcOH или HOAc, където Ac обозначава ацетилната група
CH3−C(=O)−; . В контекста на киселинно-основните взаимодействия често се
използва съкращението HAc, където Ac този път обозначава ацетатен
анион(CH3COO−), въпреки че тази употреба се смята от мнозина за
заблуждаваща. И в двата случая Ac не трябва да се обърква с означението
на химичния елемент актиний.
Оцетната киселина има емпирична
формула CH2O и молекулна формула C2H4O2. Последната често се изписва
CH3-COOH, CH3COOH или CH3CO2H, за да се отрази по-добре структурата.
Йонът, който се получава след загубване на H+ от оцетната киселина, е ацетатния анион. „Ацетати“ се наричат и солите, съдържащи този анион, или естерите на оцетната киселина.