Глицерин (Глицерол) е гъста безцветна течност със сладникав вкус и добра разтворимост във вода.
Притежава дехидратиращи свойства, дължащи се на засилена реабсорбция на вода и увеличено плазмено налягане, което води до отделянето на голямо количество течност, поради което е забранен за вътрешна употреба при проблеми с бъбреците и нарушено кръвообращение.
Повишеният прием на веществото може да доведе до силно обезводняване на организма.
При външно приложение в малки количества омекотява и подхранва кожата, но поради силната си хигроскопичност чистият глицерол ще я изсуши.
Глицерол (глицерин) се употребява в:
- Хранителната индустрия (като хранителна добавка Е422) - стабилизатор, който запазва и увеличава вискозитета и консистенцията на хранителните продукти, и емулгатор при смесване на иначе несъединими при други условия вещества.
Поради лаксативния ефект при прекомерната му употреба е разрешен в ограничени количества;
- Производството на алкохолни напитки;
- Медицината и криобиологията - като слабително и диуретично средство;
- Козметиката - като съставка в много козметични средства и сапуни;
- Производството на взривни вещества (виж нитроглицерин);
- Обработката на кожени изделия;
- В пчеларството;
- Направата на хартия;
- Производството на антифриз;
- Течности за сапунени балони;
Цена с ДДС за 1 КГ - 13,50 лв
Доставка с Еконт с 30% отстъпка от куриерската такса