Дамга/ Кандилка/ Калъп за "Къдряви тиганици"
Продавам метална форма за "Къдряви котленски тиганици", с размер 9 см. Копие на старата форма за тиганици. Новата форма е изработена от две метални половини съединени с болт. Материалът е изрязан с лазер, за да се доближи до оригинала. Към снимките прилагам и снимка на старата форма. При изпращане към формата прилагам рецепта за приготвяне на тиганиците. Ако възникнат въпроси може да питате.
История и традиция
В Котел са се приготвяли „Къдряви тиганици“ при годеж, сватба, раждане на дете, при скъпи гости, при специални случаи. За изработването им е необходим специален калъп. Калъпът се изработва от неръждаема ламарина и наподобява “снежинка“.Рецепта: 1 лъжица олио, 3 яйца, 1 чаена чаша кисело мляко, щипка сол, брашно. Тестото не трябва да бъде много рядко, малко по-гъсто от това за палачинки, пудра захар за поръсване, може да се комбинира със сладко за декорация. В тестото може да се добави коняк, ром или ракия за да не стават мазни тиганиците. Необходими са три съда. Два за сгорещяване на олио /дълбоки, колкото да покрият калъпа/, третия за кашата. Начин на приготвяне. Продуктите се разбиват на каша. В единия съд стои известно време потопен калъпа за да се нагорещи. Горещият калъп се потапя внимателно в кашата до горния ръб/ да не потъне в кашата/. Така тестото полепва по калъпа, след това калъпът се изважда и се потапя във втория съд с горещото олио, като се тръска внимателно за да се отлепи и изпържи тиганицата. /Може да си помагате с вилица или ножче при отлепването от тестото/. Тестото не трябва да е много рядко, иначе се разпръсква в олиото и част от него остава полепнало по калъпа. Ако се случи това, калъпа се измива, изсушава и процедурата се повтаря отново, след като се загрее в олиото. Тестото трябва да е плътно и добре полепнало по калъпа. Пържи се и от двете страни до златисто. Реди в табла за да изстине. В средата на всяка тиганица се поставя малко топче от сладко, вишна, череша, ягода. След това тиганиците се ръсят с пудра захар. Ако се наръсят топли, стават меки, сиропирани. Може да се оставят да по дълго време да изсъхнат, така стават хрупкави. Поднасят се в плитки чинийки и чаша вода. Да ви е сладко!
Преглеждания: 1 614
☆
☆
☆
☆
☆
Оценка 0 от 0 глас.