Как да избираме тигани, тенджери и тави
Всяка реклама ви убеждава с куп аргументи, че точно конкретен тип съдове са най-качествените, най-издръжливите, най-функционалните. Кои обаче да изберете за своята кухня и своите ястия? Вижте няколко насоки.
Предимства и недостатъци на видовете посуда
- Алуминиеви. Най-разпространеният и евтин материал. Бързо се загрява. Добре е обаче да не съхранявате задълго в него готовите ястия;
- Чугунени. Металът е плътен и издръжлив. Бавно загрява, но разпределя топлината равномерно. Минус на тези изделия е единствено, че са доста тежки;
- Стоманени. Също е масивен. Колкото е по-дебел, толкова по-качествен е. Не се подлъгвайте с евтините имитации, които са само с неръждаемо покритие;
- Стъклени. Материалът не отделя никакви вредни вещества. Подходящ за продължително съхранение, както и за печене във фурна. Не бива да се загрява рязко;
- Глинени. Характерни за традиционната кухня. Важно е съдът да е добре гледжосан, за да се избегне отделянето на олово. При печене да се избягват резки смени на температурата или досег със студена вода.
С какво покритие да е тиганът
- Тефлон. Предпочитан е заради свойството да не залепва. Има твърдения, че е вреден за здравето, но те са недоказани, с изключение на случаите, когато тефлонът е олющен или надраскан;
- Емайл. Може да е поставен върху тигани, тави и тенджери, изработени от различен метал (алуминий, желязо, стомана, чугун). Покритието предпазва от отделяне на вредни вещества;
- Керамика. Отлично покритие, подходящо както за готвене на висока температура, така и за продължително съхранение.
Защо да ги закупим от Bazar.bg
Качествените стоки са скъпи, но не и при нас. Обзаведете се с отлични тави, тенджери, тигани и цели комплекти на най-изгодните цени онлайн. Отворете нашия специализиран раздел, въведете критериите си за търсене и разгледайте обявите. Възползвайте се от изключителните оферти, докато не ги е грабнал друг!