Лешници - Тонда джентиле, Ран трапезундски, Римски и Тонда ди джифони
Големина на стъблото около 120-150см. За да плододава са нужни опрашители.
Лешникът се използва за храна на човека от дълбока древност. Ядките му са много качествена и висококалорична храна. Те са богати на мазнини, белтъчнини, минерални соли и витамини. Лешникът може да се използва като противоерозионна култура. Плодовете му се съхраняват лесно. При добра агротехника добивите от отделен храст достигат 10 кг. Насажденията сe ползват 40-45 години.
Дръвчетата които предлагам са 2,3 годишни. За да плододават е необходимо да се засадят 2 сорта, за да може да се опрашват. По-долу в описанието съм написал най-добрите опрашители за всеки един сорт.
Изпращам по Еконт.
Ето предлаганите сортове и информация за тях:
1.Сорт - ТОНДА ДЖЕНТИЛЕ е най използван в Сладкарската промишленост, защото ядката му е кръгла и средно едра /13-15мм./, с лесно падаща ципа при печене и добри вкусови качества.
Плодовете му са средно едри до дребни (около 2г). Форма – кълбовидна, леко заострена към върха, понякога триделна. Черупка – тънка до средно дебела (1.1мм), средно твърда до твърда (чупи се при натиск от 33 до 47кг), канелено кафява с бледо-жълтеникав оттенък. Ядка – охранена, изпълва добре черупковата празнина, отделя се почти без съединителна тъкан, крехка, ароматична, със 72,3% маслено съдържание. Рандеман (53-58%). Качество много добро.
Като опрашители на Тонда Джентиле най-подходящи са сортовете Ран Трапезундски и Римски.
2.Сорт - РАН ТРАПЕЗУНДСКИ е силно растящ, с добра родовитост и постоянна производителност. Ранен цъфтеж и ранно встъпване в плододаване. Сортът е устойчив на ниските температури през зимата и късните слани през пролетта.
Като опрашители на Ран Трапезундски най-подходящи са сортовете Римски, Бадемовиден, Бял ломбардски, Косфорд и Хемпелов.
Плодовете му са дребни (1.46г). Форма – конусовидна до яйцевидно заострена. Черупка – тънка, мека (чупи се при натиск от 28кг), тъмнокафява, лъскава, с белезникав мъх към върха. Ядка – продълговата, много добре изпълва черупковата празнина, отделя се без съединителна тъкан, крехка, ароматична, с маслено съдържание (59%). Рандеман (59%). Качество: Отлично.
3.Сорт - РИМСКИ - Морфология: Храст – силно растящ, изправен, образува малко издънки. Цъфтежът е ранен. Плододава много добре, но е склонен към алтернативно плододаване.
Като опрашители на Римски, най-подходящи са сортовете Ран Трапезундски, Тонда Джентиле и Бадемовиден.
Плодовете му са много едри около (3г). Форма – кълбовидна, бъбрековидна, по-широка отколкото висока. Черупка – тънка до средно дебела, средно твърда (чупи се при натиск 31-35кг), светло кестенява, със светлосив мъх към върха. Ядка – голяма, закръглена, не изпълва добре черупковата празнина, отделя се с част от съединителната тъкан, с маслено съдържание (64%). Рандеман (42%). Качество – много добро.
4.Tонда Ди Джифони е родом от Италия от района на Сицилия. Дървото му е средно развито и не е буйно. Чувствителен е към късни пролетни студове, характеризира се с добро плодородие и отлично качество на плодовете.
Ранната зеленина е добре да се опрашва от сортовете Барселона, Кръгла бяла и др.
1 възрастно растение плододава около 40 кг.
Плодът е кръгъл, среден, с тегло около 2,5 г, със средно 2-3 в грозд. Кръглата обвивка е по-дълга от плода, но при узряване плодът лесно изпада.
Сортът е с много тънка черупка 46%, не прави издънки и живее повече от 200г.
Преглеждания: 956
☆
☆
☆
☆
☆
Оценка 0 от 0 глас.