Хинап Ланг
Височина на стъбло около 120-140см.
Силно растящо. През първите 3 г. от растежа, е възможно дръвчето да има бодли - след 4-та година бодлите опадат напълно.
Плодовете са крушовидни, червеникаво-кафяви, сухи и сбръчкани, когато са напълно узрели.
Този свеж и едър чаровник предлага много свеж аромат, който е доста по-различен от всеки друг.
Леко неузрелите плодове имат текстурата и вкуса на ябълка, а когато узреят напълно, придобиват хлебна текстура и мускусен мирис.
Наблюдавано е, че когато хинапа се полива един ден преди събиране на реколтата, неговите плодове придобиват най-идеалната консистенция и сочност.
Хинап(дзиндзифка) е ниско дърво или храст. Родината му е Азия, но успешно расте у нас. Достига 4-10 метра височина. Живее около 100 години,но достига и до 300 години. Започва да плододава на третата година. Издържа през зимата на студ до – 30 градуса и на голяма горещина през лятото. Обича рохкавите, каменисти почви с добър дренаж, съдържащи вар.
Плодовете съдържат много ценни за човешкия организъм хранителни вещества: захари, белтъчини, киселини, мазнини. Особено богати са на кобалт, йод, желязо. Извънредно високо е съдържанието на витамин C. Освен за храна плодовете се използат като лечебно средство при заболявания на дихателната и храносмилателната система.
Засажда се есента или пролетта. Дръвчетата се засаждат при растояние 4x4 до 5x6 м. От хинапа се приготвят мармелади, конфитюри, желета и сладка.
В китайската медицина, хинапът се предписва като "чи"- тоник за засилване функцията на черния дроб и е доказано, че има положително въздействие върху черния дроб, помагайки на пациентите да се възстановят от хепатит и цироза.
В съвременната китайска медицина, хинапът се използва за тонизиране на далака и стомаха, за лечение на задух, тежко емоционално разстройство и слабост, причинени от нервни състояния. Освен това, се използва и просто за прикриване неприятния вкус на други билки.
Преглеждания: 3 188
☆
☆
☆
☆
☆
Оценка 4.6 от 117 гласа.