Височина на стъбло около 90-100см - 20лв.
Височина на стъбло около 140-150см - 30лв.
Хинапа е с едри плодове, които са сладки и плътни при узряване, подобни на фурми, а в незрял вид имат ябълков вкус. Той е подходящ както за прясна консумация, така и за сушене или приготвяне на сладка, устойчив е на суша и студ (до около -25°C), но се нуждае от слънчево място и редовно поливане за по-добра реколта.
Наблюдавано е, че когато хинапа се полива един ден преди събиране на реколтата, неговите плодове придобиват най-идеалната консистенция и сочност.
Хинапа достига 4-10 метра виочина. Започва да плододава на третата година. Издържа през зимата на студ до – 25 градуса и на голяма горещина през лятото. Обича рохкавите, каменисти почви с добър дренаж, съдържащи вар.
Плодовете съдържат много ценни за човешкия организъм хранителни вещества: захари, белтъчини, киселини, мазнини. Особено богати са на кобалт, йод, желязо. Извънредно високо е съдържанието на витамин C. Освен за храна плодовете се използат като лечебно средство при заболявания на дихателната и храносмилателната система.
Засажда се есента или пролетта. Дръвчетата се засаждат при растояние 4x4 до 5x6 м. От хинапа се приготвят мармелади, конфитюри, желета и сладка.
В китайската медицина, хинапът се предписва като "чи"- тоник за засилване функцията на черния дроб и е доказано, че има положително въздействие върху черния дроб, помагайки на пациентите да се възстановят от хепатит и цироза.
В съвременната китайска медицина, хинапът се използва за тонизиране на далака и стомаха, за лечение на задух, тежко емоционално разстройство и слабост, причинени от нервни състояния. Освен това, се използва и просто за прикриване неприятния вкус на други билки.