РАЗСАД от Сладки картофи (Батати) и Гурме картофи - Органичното отглеждане.
Сладки картофи (Батати) и Гурме картофи - Общ преглед на сортовете:
1. Бюрегард (Beauregard)
2. Ковингтън (Севернокаролина)
3. Пърпъл (Американски лилав)
4. Мурасаки (Японски)
5. Тайнонг (Тайван/Република Китай)
6. Гурме Лилав картоф
7. Гурме Розов картоф
1. Бюрегард (Beauregard)
- Произход: САЩ
- Цвят: Оранжева до оранжевочервена месеста част
- Вкус: Сладък, с аромат на тиква
- Полезност: Богат на витамини А и С, минерали и антиоксиданти
- Предимства: Висок добив и качество на месото
2.Ковингтън (Севернокаролина)
- Произход: САЩ (Севернокаролина).
-Цвят: Оранжев
- Вкус: Сладък, с аромат на тиква
- Полезност: Богат на витамини А и С, минерали и антиоксиданти
- Приложение: Подходящ за десерти и гарнитури
3. Пърпъл (Американски лилав)
- Външен вид: Матова лилава кора, ярко лилаво месо
- Здравословни ползи:
* Богат на антоцианини (антиоксиданти)
* Намалява риск от рак и сърдечни заболявания
* Понижава нивото на холестерола
* Укрепва имунната система
- Вкус: Минимална сладост
- Текстура: Плътна в суров вид, нишестена и ронлива след приготвяне
- Приложение:
* Естествено багрило при печене
* Добавка към картофено пюре
* Подходящ за печене и приготвяне на винегрет
4. Мурасаки (Японски)
- Вкус: Кестенов и кремообразен
- Текстура: Пухкава, леко суха
- Цвят: Червеникаво-лилава кора, бяла сърцевина
- Особености:
* Богат на витамин С и диетични фибри
* Сладък вкус с нотки на кафява захар и ванилия
* Подходящ за печени изделия
* Високо съдържание на калций и полезни аминокиселини
* По-пълноценен вкус от обикновения сладък картоф
5. Тайнонг (Тайван/Република Китай)
- Цвят: Светло розова кора, бяла сърцевина
- Текстура: Деликатна "кремообразна" консистенция след запичане
- Вкус: Отлични вкусови качества, средна сладост, плодов вкус
- Особености:
* Равномерни, компактно разположени клубени
* Тънка кора, не е нужно белене преди готвене
- Приложение:
* Заместител на картофите (особено запечен)
* Подходящ за сладки ястия (кексове, торти)
* Вкусен и в суров вид
Лилави и розови картофи:
1.Отличават се с необичайния си цвят на кожата и месото
2.Имат по-високо съдържание на антиоксиданти от обикновените картофи
3.Могат да бъдат използвани по същия начин като традиционните картофи
Лилави картофи:
1.Цвят: Могат да варират от тъмно лилаво до почти черно отвън, с лилаво месо
2.Вкус: Имат леко орехов вкус
3.Хранителни вещества: Богати на антоцианини, които дават лилавия цвят
Розови картофи:
1.Цвят: Розова или червеникава кожа, месото розово.
2.Вкус: Обикновено по-сладки от белите картофи
3.Текстура: Често са восъчни и държат формата си добре при готвене