Материалознание на хранителните продукти корична цена 11,80
Андрей Андреев, Янка Калева, Динко Колев, Борка Цветкова
Матком
- Предмет на задачите на материалознанието на хранителните продукти. Класификация и асортимент на продуктите.
- Химичен състав на хранителните продукти
- Вода и минерални вещества в хранителните продукти
- Въглехидрати в хранителните продукти
- Белтъчни вещества в хранителните продукти
- Мазнини в хранителните продукти
- Органични киселини в хранителните продукти. Видове киселинност
- Витамини и ензими в хранителните продукти
- Промени в хранителните продукти при съхранението им
- Промени под влияние на физични и химични процеси
- Промени в хранителните продукти под влияние на физиологични и автолитични процеси
- Промени в хранителните продукти под влияние на микробиологичните процеси
- Основни методи за съхранение на хранителни продукти. Методи за съхранение, основаващи се на принципите биоза и анабиоза
- Методи за съхранение на хранителните продукти, основаващи се на принципите на ценоанабиоза и абиоза
- По-важни фактори, влияещи върху трайността на хранителните продукти. Естествени загуби при съхранение
- Качество на продуктите и показатели на качеството
- Оценка на качеството на хранителните продукти
- Стандартизация на хранителните продикти
Зеленчуци, плодове и гъби (Д.Колев)
- Химичен състав, хранително значение и качествени показатели на плодовете и зеленчуците
- Зеленчуци, класификация на зеленчуците
- Доматени зеленчуци
- Бобови, тиквови и зърнени зеленчуци
- Клубеноплодни зеленчуци
- Листни и листно-стъблени зеленчуци
- Кореноплодни зеленчуци
- Луковизеленчуци
- Плодове. Класификация на плодовете
- Семкови плодове
- Костилкови плодове
- Ягодоплодни видове. Черупкови плодове
- Субтропични и тропични плодове
- Съхраняване на плодовете и зеленчуците
- Стерилизирани плодови и зеленчукови консерви
- Сушени и замразени плодове и зеленчуци
- Туршии и мариновани плодове и зеленчуци
- Зеленчукови концентрата. Плодови захарни изделия
- Гъби и продукти от преработката им
Месо и месни продукти. Яйца (Б.Цветкова)
- Морфологичен строеж на месото
- Химичен състав на месото
- Следсмъртни изменения в месото
- Съхраняване на месото
- Окачествяване на месото
- Класификация и маркировка на месото
- Месо от едри преживни животни
- Месо от дребни преживни животни
- Свинско месо
- Месни полуфабрикати
- Хранителни субпродукти
- Месни продукти
- Фасонирани месни продукти
- Колбасни изделия
- Месо от домашни птици
- Видове птиче месо. Птични полуфабрикати и продукти
- Месо от дивеч
- Яйца (Я.Христова)
Риба и рибни продукти (А.Андреев)
- Морфологичен строеж на рибата
- Химичен и механичен състав на рибата
- По-важни видове риби. Сладководни риби
- Черноморски риби
- Океански риби
- Производствено-стокова класификация на рибата. Жива и прясна риба
- Замразена риба. Кулинарни полуфабрикати
- Органолептична оценка на качеството на замразената риба
- Рибни продукти. Класификация на рибните продукти
- Нестерилизирани рибни продукти. Хайвер
- Мекотели и ракообразни
Мляко и млечни продукти (А.Андреев)
- Мляко. Състав, хранително значение и първична обработка
- Видове мляко
- Качествени показатели и норми на прясното краве мляко
- Съхранение на млякото
- Консервирано мляко
- Млечнокисели продукти
- Млечни масла
- Органолептична оценка на качеството на пресните масла
- Бяло саламурено сирене
- Кашкавал
- Сметана и извара
Хранителни мазнини (Я.Христова)
- Обща характеристика на хранителните мазнини
- Растителни масла и животински мазнини
- Продукти от преработката на мазнините. Съхранение на мазнините
Зърнени храни и продукти от тяхната преработка (Я.Христова)
- Зърнени житни храни
- Зърнени бобови храни
- Съхраняване на зърнените храни
- Брашно и грис
- Хабухватели на тестото
- Хляб
- Макаронени изделия
- Окачествяване на макаронените изделия
Нишесте, глюкоза, захар и пчелен мед (Я.Христова)
- Нишесте и глюкоза
- Захар
- Пчелен мед
Вкусови продукти (Д.Колев)
- Подправки
- Подправки от сметана, плодове и цветове
- Подправки от листа, кори и корени. Сол, оцет и хранителни киселини
- Алкалоидни вкусови продукти
Алкохолни и безалкохолни напитки (А.Андреев)
- Алкохолни напитки
- Неподсладени високоалкохолни напитки
- Подсладени високоалкохолни напитки
- Вино. Определение, химичен състав, производство и класификация на вината
- Трапезни и десертни вина
- Естествено пенливи вина. Окачествяване и съхранение на вината
- Пиво
- Безалкохолни напитки