Напоследък все повече внимание се обръща на храната и течностите, които приемаме, оказващи влияние върху здравето ни. Ето защо
pH метърът е полезно и достъпно устройство, когато искаме да знаем киселинността на течностите (респ. на урината), състоянието на водата в басейна и пр.
Този PH метър е с диапазон от 0 до 14 и точност 0.1.
Калибрирането му е важна част от работата с него.
Всяко пакетче прах се разтваря в 250 мл дестилирана вода.
Електродът на pH метъра се потапя в разтвор с pH 6.86 при 25°, натиска се бутонът "CAL" за 5 секунди, след което се освобождава. Изчаква се, докато дисплеят покаже стабилно рН 6.86.
Изплаква се и се подсушава, след което се потапя в разтвор с рН 4.01 при 25°C.
Бутонът "CAL" се задържа за 5 секунди, след което се освобождава. Изчаква се, докато дисплеят покаже стабилно 4.01 pH.
Измерване:
Предпазната капачка се сваля.
Включва се с бутона ON/ OFF, електродът се потапя в тестваната течност и внимателно се разбърква, докато стойността се стабилизира.
Електродът винаги се изплаква с вода при измерване на течности с различно Ph! Съхранява се с предпазна капачка.