Продавам семена Гинко билоба.
1бр. - 1лв.
10бр. 9лв.
100бр. - 80лв.
над 1000бр. по договаряне
Как се използват семената?
Семената от Гинко билоба отдавна са традиционни хранителни съставки в ориенталската кухня. В Китай и Япония, семената се консумират, след като бъде премахната месестата им обвивка (която има остра и неприятна миризма). Традиция е да се поднасят на сватби, като се боядисват в червен цвят и се изпичат. Сервират се и на Китайската нова година. Ядките са с доста ниско калорийно съдържание, в сравнение с всички други ядки, като орехи, бадеми и други. В 100 грама ядки от Гинко билоба се съдържат около 182 калории. Те може да се консумират пържени, печени, варени, да се добавят към основни ястия, бисквити, консервирани плодове или напитки.
Супа и овесена каша са две от популярните форми за консумация на семена от Гинко билоба. За целта, са нужни около 5 грама ядки и 100 грама ориз. Почистете ядките, като отделите само ядрата, поставете ги в тенджера, заедно с ориза, добавете вода и оставете да ври до готовност на ориза. Смята се, че редовният прием на ядки от Гинко билоба подхранва Ин, поддържа младостта, разширява капилярите, подобрява обмяната на веществата, осигурява допълнителна енергия, както и подобрява качеството на живот, като цяло.
Вкусът може да бъде сладък или леко горчив, а миризмата напомня на ферментирало сирене. Освен това, вкусът е доста различен, когато ядките се консумират пресни, изсушени или под формата на супа.
Според достоверен анализ, на всеки 100 грама пресни ядки, се съдържат 13.2 грама протеин, 72.6 грама въглехидрати, 1,3 грама мазнини, витамин С, рибофлавин, каротеноиди, микроелементи като калций, фосфор, желязо, селен, калий, магнезий и 8 аминокиселини. Освен това, както в листата, така и в семената се съдържат флавоноидни гликозиди и гинколит, които подобряват циркулацията на кръв в коронарната артерия и мозъка, с което се бори с процеса на стареене, изостря паметта и подпомага лечението на болестта на Алцхаймер.
Употреба на ядки от Гинко билоба с медицинска цел
Както листата, така и семената на Гинко билоба намират приложение при редица здравни нарушения. От гледна точка на Традиционната китайска медицина, семената на Гинко билобата действат върху меридианите на белия дроб и бъбреците. Основни показания за употребата им са астма, кашлица с изобилие от храчки, вагинално течение, мътна урина, сперматореа, често уриниране, токсични отоци, розацея и псориазис. Също така, са отлична билкова добавка и антиоксидант.
Като цяло, малко количество ядки от Гинко билоба може да се използват по-скоро с лечебна цел, отколкото, като храна или източник на хранителни вещества, подобно на другите ядки и семена. Те съдържат малки количества витамини от група В като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, витамин В6 и фолати и минерали като мед, манган, калий, калций, желязо, магнезий, цинк, селен. Медта е минерал със съществено значение в невротрансмисията и синтеза на червени кръвни клетки.
Въздействие върху дихателната система
Традиционно, в китайската култура консумират ядките от Гинко билоба се използват за облекчаване на проблеми с дишането, тъй като се смята, че те предизвикват ян (топлина) ефект. Смята се, че облекчават астма, бронхит и заболявания на пикочните пътища.
Въздействие върху нервната система
Смята се, че ядките от Гинко билоба стимулират мозъчната дейност и предотвратяват Алцхаймер и други дегенеративни мозъчни заболявания. По тази причина, влизат състава на хранителни добавки с действие, насочено към подобряване на когнитивните функции.
Болестта на Алцхаймер се характеризира с постепенно намаляване на познавателните способности, поради натрупване на мастни "плаки" в мозъка. Екстрактът от Гинко билоба намалява количеството на това натрупване и по този начин, възпрепятства или забавя тези невродегенеративни състояния.
Въздействие върху сърдечно-съдовата система
Според проучване от 2008, публикувано във "Food Research International", консумацията на ядки от Гинко понижава количеството на холестерола в кръвта. Проучването е проведено с мишки, които са хранени с четири различни форми, включително и цели семена. Мишките, които консумирали мастноразтворимите части от ядките, показали по-ниски нива на холестерол в черния дроб, докато тези, консумирали водоразтворимите части показали повишени нива на серумния холестерол. Това изследване показва, че мастноразтворимите части на Гинко може да бъдат полезни за превенция на сърдечно-съдови заболявания.
Защита срещу рак
Ядките от Гинко билоба могат да бъдат полезни за предотвратяване на хронични болести като рак, поради високата концентрация на антиоксиданти в тях. Освен това, ядките на Гинко билоба запазват около 60 % от наличните в тях антиоксиданти, дори и след готвене.
Китайците вярват, че ядките на Гинко билоба имат и афродизиачни свойства.
Какъв е биохимичния състав на билката Гинко Билоба (Ginkgo biloba)?
Билката има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:
- Гинколиди – специални вещества, които подобряват кръвообращението в мозъка, като разширяват кръвоносните съдове и подобряват кръвоносната система.
- Флавоноиди – антиоксиданти, чиято функция е да предпазва клетките от свободните радикали и по този начин да се предотврати увреждането на клетките.
- Терпенлактони – антиоксиданти, чиято функция е да предпазва клетките от свободните радикали и по този начин да се предотврати увреждането на клетките.
Освен тези ключови компоненти , гинко билобата също така съдържа витамини и минерали, включително витамин С , калий , калций и магнезий.
Тези вещества могат да помогнат за предпазване на клетките от увреждане, свързано със стареенето и различни заболявания.