БИО Чаена гъба / Комбуча SCOBY
Чаена гъба за комбуча. Давам я с течност достатъчна за съхранението и стартиране на нова напитка Комбуча. Само лично предаване за град Русе.
Ползи и описание :
Комбуча е ферментирал чай, древен еликсир използван в продължение на хиляди години. Състои се от дрожди и полезни бактерии.
Създадена чрез ферментация на подсладен черен или зелен чай, тя е богата и полезна на пробиотици, а също така съдържа антиоксиданти, които убиват вредните бактерии в организма и могат да помогнат в борбата с много заболявания.
Можете да приготвите домашна жива напитка сами. Също така можете да си правите и оцет комбуча. Ще ви е нужен 3-5 литров стъклен буркан, марля и ластик. Първоначално сварявате зелен или черен чай. Вкусът на зеления чай ще се усеща по-леко, а черният по-изразен. Важно е да спазвате висока хигиена. Гъбата има свойството да се „самолекува”, но има редки случаи, когато се „разболява” и тогава мухлясва. Ако това се случи, изхвърлете веднага и гъбата и чая.
Никога не сипвайте горещ чай, чаят трябва да е силен, зелен или черен, престоял най-малко 30 мин до час. Може и да ги разреждате с филтрирана вода (НЕХЛОРИРАНА, гъбата може да умре от хлора).
Слага се 6-7 гр. чай на 1 литър вода – 3-4 пакетчета чай.
60-70 гр. захар се слага на 1 литър – 5 супени лъжици, пълни. Няма значение каква захар.
Гъбата се държи на спокойствие, не обича метални предмети, не се слага на пряка слънчева светлина.
След около седмица напитката е готова, но зависи от сезонът. През лятото става по-бързо. Ако желаето можете да направите и втора ферментация с плодове, има много клипове в ютуб как да се направи.
Ако някой път не успеете да изпиете комбучата и престои по-дълго и ферментира силно, вече си имате домашен оцет. Прецедете и го сложете в хладилника.