Чугунен съд за готвене с капак. Тегло - около 2.5 кг (капак - около 0.7
кг). Дължина с дръжката - 31 см. Диаметър при върха - 19 см (вътрешен
диаметър без канта - 16.5 см). Височина - 9 см (13 см с капака).
Чугунените съдове имат редица предимства - многофункционалност при
използване върху котлон, открит огън или във фурна, отлична
топлопроводимост и равномерно разпределяне на топлината, естествена
незалепваща повърхност без тефлон и т.н. Преди първо ползване - загрейте
леко съда и с кухненска кърпа или хартия изтрийте защитния парафинов
слой, след което намажете равномерно целия съд с растително масло!
Поддръжка - водата и химикалите са противопоказни за чугунените съдове,
защото биха ръждясали. Почистването става с топлина, с помоща на която
по-лесно се премахват хранителните отпадъци, след което следва целия
чугунен съд да се намаже отново с растително масло. При дълго съхранение
на чугунения съд, е възможно да се образува ръжда или да граняса. В
такива случаи се процедира като при първоначална употреба - загряване,
изтриване и ново омасляване. Важно е също никога чугунените съдове да не
се подлагат на термичен шок - например празен съд върху открит огън,
студена вода в горещ съд или гореща вода в студен съд. При правилна
експлоатация, чугунените съдове могат да се предават от поколение на
поколение и да се ползват както в домакинството, така и на открит огън в
двора или на пикник.